• Mangårdsbyggnaden är från 1684. Ett stilfullt boende i behov av renovering. Foto: Lena Dahlberg
  • Skramstad gård sett från E 22:an.
  • Salen med kakelugnen och en del av alla böcker som syskonen Swenson omgav sig med.
  • Ett av rummen som ligger i fil med den stora salen.
  • Den välfyllda vinkällaren med det vackra karaktäristiskt välvda taket. Vinsamlingen är numera skänkt till en vän till familjen.
  • Det luftiga köket är relativt nyrenoverat.

Skramstad gård – med anor från 1600-talet

Den ljusgula huvudbyggnaden har sitt ursprung från 1684, troligen även magasinsbyggnaden. Flygeln kom till betydligt senare, berättar Fastighetsmäklare Hans Gustafsson, Mäklarhuset i Gamleby. - Det här har varit en mycket vacker gård, men tyvärr har underhållet av fastigheten blivit något eftersatt de senaste åren. Det vore roligt att se gården återställas till det ståndsmässiga boende det en gång var.

Den gamla fruktträdgården med sina förväxta rosenbuskar. Det fina lilla lusthuset och det stora gullregnet intill det gamla magasinet. En igenvuxen grusgång som en gång i tiden ledde fram till det ståtliga huset med en form av säteritak. Den som har engagemang, intresse och kunskap om gamla hus, samt kapital, kan säkert återställa denna gård till det ståtliga residens det en gång var.

- Det är verkligen ett härligt hus med volym. Som gjort för att fyllas med möbler som passar för stora ytor, säger Hans Gustafsson när han guidar runt i de vackra rummen med ekparkett.

Styckades av 2001

Hans Gustafsson känner sedan tidigare till fastigheten. För tolv år sedan styckades husen av från stamfastigheten och Mäklarhuset fick ta hand om försäljningen av den nybildade fastigheten. På den tiden var det familjen Ekenger från Linköping som ägde gården.

- De köpte Skramstad i mitten av 1970-talet. Huset var då i miserabelt skick, men familjen renoverade både in- och utvändigt. I början av 2000-talet bestämde de sig för att stycka av husen och göra en mindre hästgård av det. En familj Stening från Stockholm köpte husen och 3,3 hektar bete. De sålde sedan gården 2006 till syskonen Swenson, även de från Stockholm.

Testamente

Under 2011-12 dog syskonparet och den stora vinkällaren och visst lösöre testamenterades till personer i Swensons närhet. Gården testamenterades till en hjälporganisation. Kvarvarande lösöre såldes på auktion och det cirka 300 kvm stora huset med tillhörande flygel, magasin, uthus och lusthus väntar på nya ägare.

- Undervåningen har flera rum i fil, varav en stor sal med kakelugn. Köket är relativt nyrenoverat med en praktisk groventré strax intill. Två av sovrummen på övervåningen har kvar de gamla breda plankgolven och det finns mysiga platser vid de vackra takkuporna, säger Hans Gustafsson.

- Det här är ett friskt hus som kan bli ett mycket stilfullt och vackert boende.