• Katja Fridsta (med goselammet) värmer upp alla små skogsknyttar med en rockig variant av Bä bä vita lamm innan det är dags att titta på de riktiga lammen. 
  • Erik och Caroline Sturup med barnen Isadora (till vänster) och Julia. Till höger står Nova Fridsta. Både lite läskigt och roligt att mata och klappa får och lamm tyckte barnen. 
  • Enzo Fridsta och Axel Björn hittade något som var mer spännande än lamm och får. För vad går väl upp mot en vattenpöl en vårig dag. 
  • 20 tackor med 29 lamm fanns att titta på under besöket på Stenberga. 

Skogsknytte på vårutflykt

Tänk att vara tre, fyra år och få klappa ett alldeles mjukt och ulligt lamm. Den känslan fick Friluftsfrämjandets allra minsta medlemmar uppleva i lördags när de gjorde vårens första utflykt.

Nästan 20 skogsknyttar med småsyskon, föräldrar, far- och morföräldrar samlades bland får och lamm hos Nils-Erik och Anna-Karin Alne på gården Stenberga utanför Västervik. Med Katja Fridsta och Viktoria Jakobsson som ledare fick barnen både sjunga rock-versionen av Bä, bä vita lamm och lära sig ett och annat om vad ullen används till och vad en tacka och en bagge egentligen är.

Populärt med lamm och pölar

Det allra roligaste var förstås att själv få gå ut i hagen och låta tackorna äta pellets ur handen. Om man vågade förstås. Isadora Sturup tyckte nog att det räckte att titta på när pappa Erik försökte locka till sig de hungriga tackor och lammen. Det var spännade nog.

Axel Björn och kompisen Enzo Fridsta passade på att ”göra” ett riktigt vårtecken, nämligen plaska i vattenpölarna i hagen. Och det går ju bra när man är så välklädd som bara en fyraåring kan vara, i färgglada gummistövlar och regnbyxor.

Lena Dahlberg

 

Friluftsfrämjandets barnaktiviteter

Skogsknytte: 3-4 år. Barnen får tillsammans med sina föräldrar, och småsyskon, upptäcka och ha roligt i naturen.

Skogsmulle: 5-7 år. Barnen får bekanta sig lite mer med skog och mark på ett lättsamt och roligt sätt. Ibland får de besök av Skogsmulle själv.

Strövare: 7-10 år. Här får barnen lära sig mer om friluftsteknik, till exempel tälja och såga, bygga vindskydd och använda stormkök.

Wildkids: 10-15 år. Här blir friluftslivet lite mer avancerat med längre vandringar, paddling, övernattning i vindskydd och matlagning över öppen eld.