• Linda Carlbark bor i ett vitt murgrönsbeväxt hus från 1920. Miljön ger inspiration till både målande och andra konstnärliga uttryck. Närmast på gång är en utställning i Blankaholm. Foto: Lena Dahlberg
  • Skåpet är från Linda Carlbarks mormor, den rosa gitarren är dottern Sagas och bilderna på väggen är målningar föreställande Linda.
  • Linda Carlbark fyndar möbler på second hand och mixar med arvegods för att på så sätt få ett hemtrevligt och personligt vardagsrum. Vingarna på väggen står för frihet, enligt Linda.
  • Kakelugnen kommer sprida go värme i vinter. De färgstarka målningarna kommer till sin rätt mot vita väggar.
  • Målning av Linda Carlbark, som även sytt de flesta kuddarna i soffan.
  • Kombinerad ateljé och sybord. Det lilla barnet i målningarna är ett återkommande tema för Linda Carlbark.
  • Linda Carlbark bor med sina barn Saga, 10, och Leon, 7. Foton, fotavtryck och vackra brev hänger i köket tillsammans med kloka ord.
  • Mysig fika i kök med rosa rosor på väggarna.

Skapande är den röda tråden i Lindas lya

”Den äldre miljön ger inspiration till att måla”

En färgstark tjej som gillar att uttrycka sig genom att måla, sjunga och sy. Som vantrivs i moderna lägenheter och därför hellre flyttar till en lite sliten, men charmig, äldre lägenhet med trägolv, kakelugn och mysig bakgård i centrala Västervik. – Visst finns det nackdelar med att bo högst upp i ett äldre hus, men det passar min stil när det är lite gammalt.

Det går inte att ta miste på vad Linda Carlbarks favoritfärg är. Hon tar emot klädd i knalligt grön tunika och på provdockan i hallen hänger en halvfärdig grön klänning. Hatten i hattasken är grön och matchar hennes ögonfärg. Passande nog är även trappuppgången grönmålad.

– Det vackra grannhuset är också grönt, och det finns mycket grönska här inne på gården... Det var nog meningen att jag skulle bo här, säger hon medan favoritkakorna dukas fram. Rosa hallonkakor, om nu någon trodde något annat.

Ville bli konstnär

Den hemtrevliga lägenheten i huset från 1920 flyttade Linda Carlbark och hennes barn Saga och Leon till för ett halvår sedan. Väggarna är redan fulla av hennes färgstarka tavlor och fler är på gång. Det är målandet som är hennes stora passion, även om både sömnad och musik kommer tätt efter.

– Jag har alltid målat och sa redan som liten att jag ville bli konstnär. Det fanns gott om kreativitet när jag växte upp. Pappa tecknade bilar, min moster är keramiker och det har varit mycket musik och måleri hemma.

Skapande utbildningar

Linda Carlbark har haft lite svårt för att välja vad hon vill fokusera på, men 1998 gick hon en musiklinje på Ljungskiles folkhögskola.

– Tidigare har jag bara sjungit på tonårsrummet. Att gå en utbildning var stort för mig, för första gången sjöng jag inför publik.

Några år senare gick Linda Carlbark konsthantverkslinjen på Oskarshamns folkhögskola och 2013 läste hon textil och design på Gamleby folkhögskola.

– Jag har alltid designat och sytt men nu kan jag även göra egna mönster. Jag hoppas kunna kombinera mina olika intressen framöver. Idéer finns det gott om!

Utställningar

Lägenheten på 90 kvadrat lämnar en hel del att önska när det gäller renovering, säger Linda Carlbark. Lite har hon hunnit själv och mer blir det förhoppningsvis framöver.

– De orangea väggarna i köket har jag målat vita och även tapetserat med rosa rosor. Vardagsrummet ska målas vitt och jag hoppas få golvet slipat och delar av köket renoverat.

– Men jag är van att bo lite spartanskt. Bor hellre så här än i en modern ”låda”.

I hallen har hon sin ateljé. Där trängs provdockan med symaskin, tyger och konstnärsmaterial.

– Jag målar mycket, det är som terapi för mig. Just nu samlar jag på mig till en utställning i Blankaholm den 7 november till 15 december. Dessutom ska jag ställa ut på Warmbadhuset i Vimmerby.