• Simon Edström och Jonathan Strand hoppas på nya spännande erfarenheter från den stora gården i Kanada. Foto: Lena Dahlberg

Ska jobba på stor gård i Kanada

Simon och Jonathan ser fram emot praktiken

Visserligen är de vana vid böljande sädesfält och att hantera djur, men den månadslånga vistelsen i Kanada kommer att ge Simon Edström och Jonathan Strand en unik erfarenhet. – Vi har alltid velat jobba utomlands – det blir en bra merit för framtiden.

Att läsa en praktisk utbildning och gärna med inriktningen jordbruk har alltid känts ganska självklart för både Simon Edström och Jonathan Strand. Båda har tidigare erfarenheter av djur och lantbruksmaskiner och längtar redan efter att få börja jobba ”på riktigt” efter avslutad utbildning på Gamlebygymnasiet.

– Ja vi längtar ut till arbetslivet. Praktiken i Kanada kommer att bli en bra merit när vi ska söka jobb.

Stor gård

Båda grabbarna har haft som mål att skaffa sig erfarenhet från jordbruk i ett annat land.

– Jag hade tänkt praktisera på en fårgård, kanske i Skottland eller Australien, säger Jonathan Strand. Men det passade inte riktigt in med skolans praktikperioder.

– Och jag ville gärna se köttproduktion utomlands, tillägger Simon Edström.

Förra veckan reste de till en gård i Kanada med inriktning spannmål och en mindre köttdjursbesättning.

– Det är en gård på 600 hektar utanför Regina. I Kanada inte särskilt stor, men om man jämför med Sverige är den riktigt stor.

Skördearbete

Det var en av instruktörerna på skolan som tipsade om gården i Kanada.

– Hon hade varit där för 15 år sedan. Via skype har vi sedan haft kontakt med lantbrukarparet vi ska bo hos.

– Vi vet väl egentligen inte så mycket mer än att vi antagligen kommer att köra mycket skördetröska eftersom det är den säsongen när vi kommer. Det blir kul – skördetröskorna där är dubbelt så stora som våra...

– Vi ser den här resan som en stor livserfarenhet, men hoppas också att det ger meriter att söka jobb på.