• Jacob Nilsson och Mirna Boulos har läst en termin på sjuksköterskeutbildningen på Campus. De är än så länge nöjda och känner också att de har möjlighet att påverka sin utbildning. Foto: Lena Dahlberg

Sjuksköterskestudenter nöjda med val av utbildning

”Vi tror det här är rätt yrke för oss”

På Campus Västervik kan man studera mot universitet på distans. En populär utbildning är det treåriga sjuksköterskeprogrammet som ges i samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar. En lyckad satsning som gillas av Västerviksborna Jacob Nilsson och Mirna Boulos, två av de 15 studenter som nu klarat av den första terminen.

Att studera som vuxen innebär ofta att du läser tillsammans med människor som har väldigt olika livserfarenhet, bakgrund och vardagsliv jämfört med dig själv.

Jacob Nilsson är 21 år och nybliven sambo i Västervik, den hemstad han flyttade ifrån som 16-åring men valt att återkomma till för att utbilda sig till sjuksköterska. Han är kurskamrat med Mirna Boulos, 35 år. Hon bor i Västervik med sin familj och väntar nu i dagarna sitt fjärde barn.

– Det här känns rätt för mig. När jag kommer till Campus kopplar jag bort allt annat och fokuserar på min utbildning, säger Mirna Boulos.

Bra med liten skola

Jacob Nilsson hade tidigt siktet inställt på att bli brandman eller polis. Därför valde han att flytta från Västervik för att läsa samhällsprogrammet med inriktning räddningstjänst.

– Jag kom tillbaka hit igen efter gymnasiet, jobbade lite och bestämde mig för att stanna och utbilda mig till sjuksköterska istället eftersom brandman kändes som en smal utbildning. Efter de här tre åren kommer jag antagligen läsa ett extra år för att få behörighet som ambulanssjuksköterska.

– Campus har fördelen att det är en liten skola, så jag kan fokusera på att läsa. Jag hade heller inget behov av att flytta, har redan provat på det.

Jobba med människor

Mirna Boulos har bott i Västervik i tio år och trivs bra med staden. Hennes man har ett bra jobb och familjen är rotad.

– Jag har kompletterat mina gymnasiebetyg och tänkte läsa ekonomi mot Blekinge Tekniska Högskola, men det blev för jobbigt att enbart läsa på distans. Och så kände jag att jag ville jobba med människor.

– Egentligen vill jag bli läkare, men det funkar inte att flytta. Sjuksköterska är ett bra alternativ och jag kan fortsätta utbilda mig, kanske till intensivvårdssjuksköterska eller barnmorska. Men först ska jag jobba och prova mig fram.