• Campuschef Jerry Engström flankeras av Ågot Einebrant Lundén och Anna Aldenius, som är kliniska adjunkter inom sjuksköterskeutbildningen. De håller bland annat i undervisningen på nya KTC, Kliniskt Träningscentrum. Foto: Lena Dahlberg

Sjuksköterska och socialpedagog populärast

Stort tryck på utbildningsplatser hos Campus

Att nystarta utbildningen till sjuksköterska visade sig bli ett lyckokast för Campus, men även utbildningen till socialpedagog drar till sig studenter. – Vi har cirka 20 behöriga sökande till varje plats, säger campuschef Jerry Engström.

Sjuksköterskeutbildningen är nu inne på sin tredje termin, socialpedagogutbildningen har funnits sedan 2003.

– Den senare är det tredje mest sökta programmet på Högskolan Väst. Det är klart det vore roligt att kunna utöka platserna till de här populära utbildningarna, men just nu är det inte fysiskt möjligt. Vi är trångbodda helt enkelt.

Nytt till våren

Även de olika lärarutbildningarna är populära hos studenterna.

– Intresset är störst när det gäller utbildningen till förskollärare, det är också där det största behovet finns, säger Jerry Engström.

– Nytt är att vi kommer ha ett vårintag till förskollärare. Det blir 15 platser, med sista ansökningsdag den 15 oktober.

– Vi tar även in 15 nya sjuksköterskestudenter till våren.

Specialistinriktningar

Den 9 september invigs Kliniskt Träningscentrum, KTC, vid Västerviks sjukhus.

– Det är en stor fördel att vi kan förlägga sjuksköterskornas träning till Västervik så att de slipper resa. Vi har även ett praktiksamarbete med två vårdavdelningar.

Hösten 2015 startar Campus en specialistutbildning inom psykiatri för sjuksköterskor.

– Det finns ett stort behov av specialistkompetens. Vi arbetar även med att kunna starta inriktningar mot intensivvård, barn, röntgen, barnmorska och distriktssköterska.