• Sissi Karlsson i Överum har varit intresserad av olika hantverkstekniker under hela sitt liv. Sedan 15 år tillbaka är hon fast för luffarslöjd. ”Det är väldigt avkopplande och kreativt att skapa i ståltråd”. Foto: Lena Dahlberg
  • En ljusstake växer fram mellan Sissi Karlssons flinka fingrar. Ståltråd och några tänger är allt som behövs.
  • Mobil av ölburkar och hjärtkrans av metallen på vinflaskor. Återvinning är ett ledord när det gäller metallslöjden hemma hos Sissi Karlsson.
  • Exempel på olika sorters luffar- och trådslöjd.

Sissi skapar med ståltråd, tänger och fingerfärdighet

Luffarslöjd – trådkonst med gamla anor

Sissi Karlsson har varit intresserad av hantverk så länge hon kan minnas. Hennes mamma, som var textillärare i Överum, skapade mycket både i sitt arbete och på fritiden. Något som smittade av sig. – Jag har alltid sett det som avkoppling och ett sätt att hantera stressen i vardagen. Jag har provat det mesta inom hantverk, men luffarslöjd är verkligen något jag fastnat för!

Hennes vackra korgar, krokar och ljuslyktor i luffarslöjd är något utöver det vanliga. För den som inte är van att knåpa med hantverk är det näst intill obegripligt hur något så vackert, och funktionellt, kan växa fram ur enbart ett knippe ståltråd.

– Jag hade målat porslin under många år när den brännugn vi använde gick sönder. Vår ledare hade varit på kurs i luffarslöjd och tyckte vi skulle prova det istället. Det är 15 år sedan nu.

Leder kurser

Sissi Karlsson har hela tiden sett till att förkovra sig. 1999 tog hon tjänstledigt för att prova olika sorters hantverk inom Kunskapslyftet och 2007 läste hon ”Trä och metall” under ett år i Linköping.

2012 fick hon ett slöjdarstipendium från Kalmar läns Hemslöjdsförening. Stipendiet var en kurs på Sätergläntan i Insjön.

– Jag valde ”Återbruksslöjd i plåt”. Tyckte det var en bra kombination med luffarslöjden.

Hon har även varit kursledare i luffarslöjd på Sätergläntan. Något hon ska vara även denna sommar.

– Jag ska också ha en kurs i Gamleby i slutet av mars genom Studieförbundet Vuxenskolan. Tänk att få betalt för att göra något som är så kul!

Välbehövlig avkoppling

Egentligen ville Sissi Karlsson läsa till dekoratör i Linköping under gymnasiet, men förnuftet sa att det var bättre med en utbildning som gav ett säkert jobb. Nu har hon jobbat som undersköterska inom äldreomsorgen sedan 1980.

– Jag trivs med jobbet, men luffarslöjden, eller trådslöjd som det också heter, ger välbehövlig avkoppling och är så lustfyllt. Jag kan komma på mig själv med att sitta och le.

Den som är nyfiken på luffarslöjd, eller trådkonst är kanske ett bättre namn, kan hitta Sissi Karlsson på Väster om Viken.