• Anna Nuti, Simone Frosali och Massimo Nuti driver den italienska restaurangen Dolce e Salato sedan slutet av sommaren 2013. Foto: Lena Dahlberg
  • Som i Italien. Nästan i alla fall. Genuin italiensk mat lagad av Anna Nuti, till det ett vin från Toscana.

Simone och Anna förälskade sig i Sverige

Flyttade från Florens till Västervik

Smekmånaden i Sverige satte fart på italienaren Simone Frosalis tankar om drömmen om äventyret med stort Ä. Varje ledig minut letade han efter en lämplig restaurang som han och frun Anna Nuti kunde ta över. De fann den i Västervik.

Restaurangen Dolce e Salato öppnade på Strömsgatan i augusti 2013. Äkta italienskt från början till slut; råvarorna, recepten och hantverket.

– För oss italienare är det här med mat något väldigt speciellt. Vi har en mycket stark matkultur och recepten skiljer sig från by till by.

– Vi är mycket stolta över vårt hantverk och för känslan och kunskapen vidare från generation till generation, säger Simone Frosali.

Äventyr och mat

Simone Frosalis är född in i hotell- och restaurangbranschen och öppnade eget hotell vid 25 års ålder. Anna Nuti säger att hon älskat matlagning sedan hon var liten.

– För sju år sedan åkte vi runt i Norden under vår smekmånad. Och upptäckte att vi älskar Sverige! Den känslan satte igång tankar i huvudet, säger Simone Frosali.

– Jag kände också att sista chansen för lite mer äventyr i livet var nu eller aldrig.

Paret letade restaurang i en liten lugn stad nära havet och naturen. I juni 2013 flyttade de till Västervik och i augusti samma år öppnade Dolce e Salato.

– Vi flyttade även för vår fyraårige son Leones skull. Det är bättre för honom att växa upp här.

Mat och glass

En familjär trattoria, rustik och genuin, där krutet läggs på maten. Utan kompromisser. Så vill paret Frosali och Nuti profilera sig.

– Vi lagar allt från grunden, enligt genuina italienska recept. Vinerna är från Toscana och så har vi italiensk glass och milkshake förstås.

– Det hoppas vi ska placera oss på restaurangkartan i Västervik, med omnejd.