• Simon Hult har flera spännande bridgetävlingar framför sig i sommar. Bland annat VM i Istanbul i slutet av sommaren. Foto: Lena Dahlberg

Simon Hult – en fena på bridge

”Det gäller att komma ihåg alla strategier”

Simon Hult, 19 år och boende i Västervik, är en riktig naturbegåvning när det gäller bridge. – Både mamma, pappa och farmor spelar. Jag började som nioåring men tyckte väl inte det var så kul först. Men pappa var envis och det blev bara roligare.

Simon Hult har varit med i Svenska juniorlandslaget i bridge sedan 2011. Men medaljer och fina placeringar är inget som kommer utan ansträngning. Det krävs mycket träning, förberedelser och väl inövade strategier.

– Jag och min parspelare Simon Ekenberg har spelat tillsammans sedan tre år tillbaka. Han bor i Stockholm så vi tränar online på datorn och pratar mycket via Skype.

– För att bli bra krävs många överenskommelser, att vi lägger upp strategier och repeterar.

80 sidor strategier

Bridge är inte svårt, säger de som utövar sporten, men det är heller inget spel du blir fullärd i. Något för den som gillar utmaningar alltså.

– Simon och jag har ett 80-sidigt kompendium med nedskrivna överenskommelser och olika spelsystem, alltså hur vi ska göra i olika situationer. Sedan gäller det att komma ihåg allt vi bestämt.

Än så länge har det gått väldigt bra för Simon Hult. Han tycker själv att några av de viktigaste medaljerna är brons i lag-EM i Bulgarien 2011 och brons i par-EM i Danmark 2012.

– Första gången jag var med i ett större sammanhang var under NM i Norge 2011. Då tog Simon Ekenberg och jag silver.

VM i Istanbul

I den senaste tävlingen, SM-lag bridge i Örebro i slutet av maj, kom laget sexa av tio lag. En placering Simon Hult är ganska nöjd med.

Närmast ser han fram emot juli då det är par-EM i Tyskland. I augusti är han uttagen till lag-VM i Istanbul.

– Det är bara att köra på och att göra det så bra som möjligt.

Kommer nu bara han och Simon Ekenberg ihåg alla överenskommelser i det 80-sidiga kompendiet blir det säkert medalj.