• Moa Kessén, Gabriella Lind, Jacob Svensson, Elina Rosenberg och Maja Rosenberg tittar på när Per Örnvall letar efter andra radioamatörer och scouter ute i världen. Foto: Lena Dahlberg
  • Henric Nilsson eldar så att det ska bli varmt i det stora tältet till natten. Tilde Steensrum, Benny Svensson och Levina Trygg lär sig hur man gör.
  • Lars Palmén undervisar i att ta radiocertifikat för radioamatörer. Tom Eliasson är ordförande i Westerviks Sändaramatörer.
  • Signe Eklöf och Daniel Svensson gillar att göra lite ovanliga saker. Att lyssna in andra scouter världen över och sova i militärtält är exempel på sånt.

Scouter från hela världen möttes i luften

”Jamboree on the Air”

Det brusar och sprakar i kortvågsradion på soffbordet. Runt omkring sitter ett gäng barn och ungdomar och lyssnar spänt. Kanske går det att höra en scoutröst från ett annat land. – Mer spännande än att sitta vid en dator, säger Tuva Steensrum, scout från Gamleby.

Under helgen samlades ett 30-tal unga scouter från Gamleby och Hummelstad i SMU:s sommarhem i Lofta. Tillsammans med ledare och radioamatörer deltog de i ”Jamboree on the Air”, ett så kallat JOTA.

– Det här är en mycket gammal traditon som alltid sker den tredje helgen i oktober, världen över, säger Per Örnvall från Westerviks Sändaramatörer.

Möter hela världen

Det är lördag förmiddag och än så länge ganska kyligt i det gamla missionshuset. I två av de mindre rummen sitter radioamatörer och rattar in olika frekvenser för att försöka få kontakt med likasinnade i andra delar av världen.

– Det började i morse med att Danmark höll ett invigningstal, sedan följde de andra länderna i Norden efter, berättar Benny Svensson, scoutledare och radioamatör.

– I Sverige är vi 53 scoutpatruller fördelade på åtta olika distrikt. Det är säkert mer än 1000 scouter som möter andra scouter världen över just den här helgen.

Vill bevara hobby

Man kan ju undra vad det är som gör detta med kortvågsradio så speciellt – via dator kan man ju nå de allra flesta nu för tiden.

– Det är en hobby som tyvärr är på väg att dö ut, säger Tom Eliasson, ordförande i Westerviks Sändaramatörer.

– Men vi tycker det är viktigt att bevara de här gamla traditionerna och kunskaperna. Att hjälpa scouter med JOTA är ett sätt att få fler intresserade.

– Men det är inte bara att sätta igång. Man måste ha utbildning och tillstånd. Det finns kurser att gå för den som vill lära sig mer.

Sover i tält

På helgens program stod dock inte bara kortvågskommunikation. Lekar, samarbetsövningar och pyssel varvades med scoutfärdigheter som att lära sig hantera yxa, kniv och eld. Bland annat för att kunna grilla klassiskt pinnbröd över öppen eld.

Sovplatserna fanns både inne och i det stora militärtältet. I tältet agerade Henric Nilsson eldvakt.

– Vi ska absolut sova här i natt och är inte rädda för något, intygar Tilde Steensrum och Levina Trygg.

Är man scout så är man. Alltid redo.