• Anneli Erlandsson tycker det är roligast att stå ute i butiken. Foto: Maria Strand
  • Gröna växter är de mest populära.
  • Många köper också en kruka till växten.
  • Det finns något för alla smaker.

Säg det med blommor

Svensken tycker mycket om blommor och växterna har fått en stor betydelse i hemmet. De har blivit en del av heminredningen och inte bara som prydnader i fönsterna.

Floristhuset i Västervik är det ingen som kan ha gått obemärkt förbi. Här har man det mesta inom heminredning. Allt från tavlor, möbler, lampor till krukor. Huvudnäringen är fortfarande blommor men man har utökat med heminredningsdetaljer de senaste åren. Butiken har funnits i 30 år och man har haft samma lokal hela tiden. Idag är det fyra florister som arbetar, två av dem har mästarbrev. Butiken har fått många utmärkelser genom åren och är idag en modern, branschledande blomsteraffär. Anneli Erlandsson är butiksägare för Floristhuset.

– Det är ett varierande jobb men det roligaste är att få stå ute i butiken, säger hon. Sedan Hemköp och Systembolaget flyttade in i gallerian så har det blivit mer fart. Det har stor betydelse på var man ligger.

Säsongsrelaterat

Det man alltid säljer mycket utav är krukor, gärna ihop med en växt. Så här efter jul är det många som byter ut sina gamla blommor och piffar till det i sina fönster. Då vill folk ha gröna växter, vilket fortfarande är de populäraste blommorna bland inomhusväxterna. Kaktusen har blivit populär för allt fler börjar förstå hur dekorativ och lättskött den är. Tulpaner säljs det mycket av nu och det är månaderna januari och april som är de bästa månaderna för de här snittblommorna. Snart är det Alla Hjärtans dag och då vill de flesta ha röda rosor. Sen har vi Påsk och då är det olika påskblommor som gäller. Det är alltid extra mycket att göra vid alla högtider.

– Det är säsongsrelaterat med blommor, säger Anneli Erlandsson. Sen när våren kommer är det mycket uteblommor som gäller. Då flyttar folk ut sina grejor och då blir det viktigare att ha fint ute.

Inredningstips

Förutom fönstren kan du till exempel placera krukorna på en pall, stol eller hylla. Eller varför inte på en hög med böcker istället för en piedestal. Ställ blommorna i en grupp eller på olika höjder. Många glömmer bort taket så där kan man ha en eller flera amplar. När man väljer kruka tänker de flesta i första hand på att den ska matcha inredningen men det är lika viktigt att den ska matcha växten. Har växten mycket attityd så blir det bäst med en enklare kruka. Blommor är inte bara fina att titta på utan de kan också göra nytta. Doften av lavendel har en lugnande effekt och kan hjälpa dig att komma ner i varv. Svärmorstungan renar luften, tillför syre och absorberar koldioxid. Krukväxter över lag har en positiv effekt då alla hjälper till att öka luftfuktigheten och gör inomhusluften mer behaglig.

– Krukväxter är något alla vill ha, säger Anneli Erlandsson.