• Kerstin Jergil börjar så redan i januari, men då är det perenner som gäller. En hel del av det som kommit upp ska snart flyttas ut till växthuset. Foto: Lena Dahlberg
  • Stockros, gul klematis och vit purpurklätt ska snart omskolas för att få mer utrymme att växa i.
  • En del fröer ska frysa innan de kan gro, andra ska ha värme, eller inte täckas alls med någon jord. Den som är intresserad gör bäst i att ta reda på fakta innan kluriga fröer ska bli nya plantor.

Så ett frö till egen trädgård

”Det är extra roligt med växter du dragit upp själv”

Skira små plantor av stockros, klematis och vit purpurklätt har kommit upp i det lilla växthuset på fönsterbrädan hos Kerstin Jergil. Att dra upp egna sommarblommor, perenner och grönsaker är ett sätt att få fart på våren. – Det är både spännande och kul att se vad som gror. Men tålamod är nödvändigt!

Röd och fransig trollhassel, lysande blå iris och guldgul vintergäck lyser bland fjolårslöven. Det finns gott om vackra vårtecken i Kerstin Jergils rabatter.

– Det är roligt att gå runt och titta på vad som kommer upp så här års. Det är lätt att bli lite av en nörd när man är trädgårdsintresserad. Rosor, alunrot och vivor är något jag tycker är extra roligt. Nu siktar jag lite mot pioner.

Fröinsamling

Kerstin Jergil är ordförande i Sällskapet Trädgårdsamatörerna Nordöstra Smålandskretsen.

– Vi har föreläsningar och erfarenhetsutbyte varje månad. Vi har även studiecirklar hemma hos varandra i samarbete med Folkuniversitetet.

Föreningen har också en omfattande frödistribution där medlemmar kan beställa fröer som kan vara svåra att få tag på i den vanliga handeln.

– Våra medlemmar skickar in fröer till riksföreningen. Fröerna kontrolleras, sorteras och skickas vidare till fyra av våra kretsar. Där paketeras fröerna i mindre påsar som sedan skickas till Södra Vi för att sorteras i fack.

– Nu finns där runt 2500 olika fröer som samlats in med hjälp av ideellt arbete, säger Kerstin Jergil.

Tålamodsprövande

Den som är medlem kan beställa maximalt 20 olika fröer från frölagret i Södra Vi.

– Är du frödonator har du rätt till fler.

Kerstin Jergil beställer varje år fröer för att så egna perenner i januari. Sedan fortsätter sådden med grönsaker och kanske någon ettårig sommarblomma fram till frilandssådd i maj.

Olika fröer vill ha olika förutsättningar för att gro. En stor portion tålamod är viktigt, liksom kunskaper.

– En del är varmgroende, andra ska frysa innan de gror. Att så perenner är en hel vetenskap.

 

Kerstins nybörjartips

- Så i mager såjord, det finns specialblandning att köpa.

- Lysrör över såbädden ger extra ljus, utan att avge värme.

- Omskola plantorna i omgångar efter behov.

- Vänj dem sakta vid utetemperaturer, vind och sol.

- Är du nybörjare så börja med ettåriga sommarblommor som till exempel ringblomma eller blomsterkrasse. Perenner är tålamodsprövande.

- Läs på! Böckerna Fröbok av Ulla Hasselmark och Växtförökning av Steven Bradley är bra.

- Prova dig fram – misslyckas kan alla göra.

”Det kan ta flera år för ett frö att gro – det är det som är tjusningen med att så perenner.”