• Leif Merell med två olika modeller av robotgräsklippare med en klippbredd på 26 cm respektive 56 cm.
  • Jocke Nyberg visar hur den nyaste modellen av robotgräsklippare ser ut under. Bland annat har den ett fritt hängande klippdäck som göra att roboten klarar en lite ojämnare gräsmatta.

Roboten är en riktig klippare

Den härliga vårvärmen gör att vårblommorna äntligen börjar färga våra trädgårdar och för den som gillar att klippa gräset är det snart högtidsstunder.

Gräsklippning kan vara både motion och nöje. Kanske har du en liten ”handjagare” eller en mer traditionell klippare. Möjligen sitter du på en stor åkgräsklippare. Eller så tycker du det är skönt när någon annan gör jobbet och har därför släppt in en robot i trädgården. Robotgräsklipparen är nämligen en gräsklippare som kommer mer och mer.

- Det är ett bekvämt sätt att klippa gräset på, säger Jocke Nyberg på Järnia Leifs Verktyg & Trädgård i Gamleby.

Stora skillnader

Än är det ingen riktig ”boom” när det gäller robotgräsklippare, men allt eftersom priset sjunker och det kommer nya modeller så tror både Leif Merell och Jocke Nyberg att fler och fler lockas av tanken att få hjälp med gräset.

- De finns nu i olika prisklasser, från cirka 14000 kr och upp till 24000 kr. Att priset varierar en hel del beror bland annat på klippbredden och kvalitén på knivarna. Den mindre roboten klipper 26 cm medan vår nyaste modell klipper 56 cm.

Både gräs och sniglar

Det är lite förberedelser innan du kan släppa lös roboten på tomten. En begränsningskabel ska ”spikas” fast i gräset och roboten ska programmeras. Sedan är det i stort sett bara att köra igång.

- En del klipper slumpvis, andra klipper mer fram och tillbaka. Och den klipper inte bara gräs. Även sniglarna åker med.

Lena Dahlberg