• Claes Remmered Persson och Patrik Bussman går andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet. De trivs utmärkt med jobbet i köket. Foto: Lena Dahlberg
  • Malin Köhler är programansvarig för Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Västerviks gymnasium. Här förbereder hon julbordet tillsammans med Claes Remmered Persson och Patrik Bussman.

Restaurangskolans tips till julbordet

Claes och Patrik bjuder på sill och lax

Det har varit mycket att göra för de elever som går första och andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Västerviks gymnasium. Julborden är lite av ett terminsprov när allt måste klaffa.

Birgitta Hagman har koll på att de elever som ansvarar för dukning och servering är väl förberedda och att allt ser snyggt och välkomnande ut.

– Vi har tre julbord, i huvudsak för elevernas föräldrar och släkt. Dukningen ska vara enkel men samtidigt vacker. Det ska inte behöva kosta en massa att göra fint på borden.

Malin Köhler är programansvarig och finns i köket tillsammans med eleverna.

– Vi jobbar oss fram till recepten tillsammans. Det ingår i undervisningen att ta fram recept. En del favoriter återkommer, medan andra är nya.

Som ett hem

Claes Remmered Persson och Patrik Bussman går andra året på skolan. De trivs bra och säger att det känns som deras andra hem.

– Jag valde den här linjen för att brorsan tipsade mig. Det är jättekul här och känns nästan inte som en skola, säger Patrik.

– Jag gillar helt klart de praktiska momenten bäst, säger Claes. Jag lagar mat hemma ganska ofta, gärna spagetti och köttfärssås med oliver.

Här bjuder de på en sill med julsmak och gin- och ingefärsgravad lax.