• RESTETORSDAG. Håll koll på dina rester och laga till dem på torsdag. Foto Kokaihop.se

Rensa kyl och frys på Reste-torsdag

Utnämn torsdagarna till dagen då resterna i kyl- och frys ska tas om hand. Laga till något gott eller frys in livsmedel som är på väg att bli för gamla. Och spara tusenlappar varje år.

Det är mycket pengar som kan sparas. Cirka 6 000 kronor per år för en tvåbarnsfamilj. För så mycket slänger genomsnittet mat för per år.

– I livsmedelskedjan kastas mat på flera ställen, säger Ingrid Strid, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet. Hos köttproducenten/odlaren, hos grossisten, i matbutiken och i hemmen. Största svinnet sker dock tveklöst i hemmen. Här slängs varor som du betalat för och burit hem. Helt i onödan.

Du har alltså alla möjligheter att själv göra skillnad. För dig och faktiskt också för miljön i ett större perspektiv.

– Ut miljösynpunkt är det värre att slänga kött och ost än grönsaker. För att producera kött och ost har det under flera år plöjts ner mycket stora resurser. Dessa går helt till spillo om du inte äter upp det du köpt.

Varför slängs det då så mycket mat i hemmen?

– Problemet är att folk köper mer mat än det går åt, säger Ingrid. Detta kan bero på överdrivna förväntningar på sin matlagning. Eller att man inte har koll på innehållet i kyl och frys.

Och så kom norrmännen på Reste-torsdag. Rutinen som förenklar och minskar matsvinnet hemma. Torsdagen är den dag i veckan då du går igenom kyl och frys och lagar mat på resterna.

– Bolla ofta med din frys. Frys in rester direkt och skriv innehållet på burken. Placera maskeringstejp och spritpenna lättillgängligt. Låt ingenting stå långt in i frysen länge utan se till att använda det du har. Kombinera frysens rester med kylskåpets.

Och när du ändå går igenom kylen på Reste-torsdagen är det enkelt att torka kylen fräsch och samtidigt kolla över vad som faktiskt finns där inför helghandlingen.

– För att få livsmedlen att hålla länge i kylen är hygien en viktig faktor. Viktigt för hållbarheten är också att kylen är kall, 2-4 grader.

Mer reste-info: Slangintematen.se, matvett.no, lantmannen.se.

 

Släng inte maten utan gör så här

• Stänk vatten på torrt bröd, lägg i ugnen. Som nybakat.

• Skölj och frys tomater som börjar mjukna.

• Frys in överbliven mat i portioner.

• Riv ostkanter och frys in.

• Frys in frukt. Gör en smoothie.

• Mjölk, grädde och ost går att frysa.

• Pasta och ris funkar att frysa.

• Lägg varor med kort datum väl synliga i frysen