• Under sommaren serverar Julia Solli, 16, glass vid Fiskartorget och det är hennes första jobb. ”Jag älskar glass och att få jobba med glass hela dagarna känns fantatiskt roligt”, säger hon.
  • Barbro Andersson.

Rekordförsäljning av glass

Dagligen säljs kilovis med glass i Västervik

Efter den senaste veckans rekordvärme har glassförsäljningen skjutit i höjden och på Västerviks glassbarer säljs dagligen kilovis med glass.
– Efterfrågan på glass är enorm så här års och särskilt den här veckan som bjudit på riktigt höga temperaturer, säger glassförsäljare Barbro Andersson på Glasscaféet vid fiskartorget.
Svensken konsumerar mest glass i hela i Europa och intill kajen vid ett soligt fiskartog sitter ett dussintal invånare och turister och äter glass under den varma torsdagseftermiddagen.

Kommer i vågor

Utbudet av glass är stort. Men som vanligt är det klassikerna vanilj, jordgubb och choklad som säljer bäst.
– Jag tror det handlar om vana. Valet av glass hänger i ihop med vad du ätit tidigare och ibland är folk rädda för att pröva något nytt, säger Barbro Andersson.
De första glassarna säljs lagomt till morgonkaffet och en sommardag består sedan av ett flertal kundvågor.
– Kunderna kommer ofta i större vågor. Ibland kommer endast ett fåtal och ibland är det närmare rusning, säger Julia Solli, 16 år, som gör sitt första sommarjobb som glassförsäljare vid fiskartorget.