• En oljemålning av Maritha Cedergren ska få prova olika ramar. Kommentarerna under respektive ram är artikelförfattarens och i högsta grad subjektiva. Valet av ram är mycket personligt.
  • En svart, kraftig ram för att markera tavlan. En effektfull kontrast till det kvinnliga, sensuella motivet.
  • En guldig ram som förstärker det tavlan vill förmedla.
  • En bred, ”krusidullig” ram som verkligen gör tavlan till ett solitärt smycke på väggen.

Ramen – pricken över i

Vill du att din tavla ska hänga som ett ensamt smycke på väggen eller ska den smälta in i en grupp av tavlor? Ramen påverkar tavlans uttryck betydligt mer än de flesta tror.

Hos Mia Pihl på Rambutiken i Blackstad kan man med egna ögon se hur olika slutresultatet kan bli. Med van blick plockar Mia fram både ljusa och mörka ramar. Breda, mönstrade och färgglada.

- Det är väldigt personligt vilken ram man faller för. Kanske vill kunden lyfta fram en speciell färg som finns i målningen och förstärka den med hjälp av ramen. Eller så finns det en färg eller en stil i rummet där tavlan ska hänga som man vill matcha.

- Det viktigaste är att ramen inte tar överhanden, det ska vara ett sampel.

Provar sig fram

Mia Pihl har nästan tio års erfarenhet av att jobba med inramning. Det viktigaste för henne är att kunna läsa av kunden och att lyssna in förväntningar och önskemål. Under tiden visar Mia hur det färdiga resultatet kan se ut med hjälp av ramhörn.

- Du får en ganska bra bild av hur resultatet kommer att bli när jag visar med olika prover. Sedan gäller det ju att bestämma sig såklart, skrattar Mia. Man ska hålla på tills det säger klick.

Lena Dahlberg

”Ramen är viktig för att slutresultatet ska bli bra. Man ska hålla på tills det säger klick.”