• Kerstin Bergström

Pris som Årets Arbetsmyra 2014

För några dagar sedan fick Kerstin Bergström i Gamleby priset ”Årets Arbetsmyra 2014”. Det är föreningen Arbetets museums vänner som belönar henne för sitt stora engagemang och uthålliga arbete med att restaurera och bevara de två stora skonarna Linnéa och Vega.
Det hela började 1968 när  Kerstin Bergström, då Stockholmare, fick idén att hon och maken Egil skulle köpa och  renovera skonaren Linnéa för att skaffa en bostad. De såg det som ett  optimalt sätt att leva med stor frihetskänsla.  Under terminstid jobbade de som lärare och sommartid seglade de.

Engagerad i mycket

Senare  fick de skonaren Vega till skänks som då var ett vrak. Tillsammans med  familjen och fler entusiaster hjälpte Kerstin Bergström till att rädda Vega.  Ungdomar men även andra har under årens lopp fått  möjlighet att få segla med skonarna.
Kerstin Bergström syr alla segel, arbetar med bokningar av fartygen, sköter marknadsföringen och  lagar mat ombord.
Hon är även ordförande i Gamleby hembygdsförening samt sitter i styrelsen  för  Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Sveriges segelfartygsförening.
Årets Arbetsmyra är ett nationellt pris som delas ut till någon som gjort insatser för att värna arbetslivsmuseernas kulturarv.