• I Spis- och Skorstenshuset jobbar Lars Holmström, Leif Johansson, Dennis Karlsson och Dick Sturup. ”Kaminer ska både se snygga ut och fylla en funktion.” Foto: Lena Dahlberg
  • Dick Sturup drar ner ett insatsrör genom skorstenen för att höja brandsäkerheten.

Populärt med kaminer av alla de slag

Mysfaktor och värmekälla

Vill du elda för att det är hemtrevligt eller är det viktigaste att elräkningen minskar? Valet av eldstad beror på vilka behov du har och hur stor investering du är beredd att göra.

Det finns en uppsjö av kaminer i många olika storlekar och modeller. Från det stilrena till gammeldags gjutjärnskaminer. Från små till stora, från mys till rejäla värmespridare.

– Idag ses kaminer ofta som en inredningsdetalj. Den ska passa in och se snygg ut samtidigt som den fyller en funktion, säger Dick Sturup, Spis- och Skorstenshuset.

Sotare sedan 1970-talet

Dick Sturup och hans kollega Leif Johansson startade sitt företag för 20 år sedan. Innan dess hade de jobbat som sotare i många år.

– Vi fick kontakt med en murarfirma och började reparera skorstenar åt dem på fritiden. Jobben blev fler och fler och till slut var vi tvungna att välja. Det blev att vi startade eget.

– Förutom reparationer av skorstenar utför vi ventilationsrensning och installerar alla modeller av kaminer och kakelugnar. Vi säljer också tillbehör till eldstaden.

Täljsten är effektivt

Den som vill satsa på en bra värmekälla ska köpa en tung vedeldad kamin eller kakelugn. Det är i alla fall vad Leif Johansson och Dick Sturup föreslår.

– Har du direktvärmande el är täljsten eller kakelugn ett bra alternativ för att sänka uppvärmningskostnaden. Det går att få ett helt hus varmt med en sån stor pjäs och det räcker oftast att elda en gång per dygn.

– Det är synd att folk drar sig för investeringskostnaden. De som installerat en täljstenskamin blir förvånade över hur effektiv den är.

Förordar ved

Mindre braskaminer är ett bra komplement till annan uppvärmning. De ger dock bara värme vid eldningstillfället och en kort stund efter, säger Leif Johansson.

– De blir lite mer av en mysfaktor där hemma.

– Det har hänt väldigt mycket på det här området sedan vi började, men när det gäller att välja mellan pellets eller vedeldad kamin förordar vi ved. Det fungerar bäst och ger minst driftstörningar.