• Oscar och Anna med barnen Märta och Madicken. Lekstugan, grönsakslandet och altanen är platsen som allt kretsar runt hemma hos familjen Dahl.
  • Madickens favoritfärg - kan det vara rosa? ”Det är verkligen jätteroligt att inreda barnens rum, det finns ju så mycket fint”, säger Anna.
  • Märtas rum. En lekvänlig dröm i lila för en liten 1,5-årstjej. Garderoben till vänster har Oscar snickrat.

Populär lekplats som matchar huset

Funktionell lekstuga i modern funkisstil

När Oscar och Anna Dahl var färdiga med sin bostad tog nästa projekt vid. En lekplats för barnen som både var snygg och praktisk och som gärna fick passa in i miljön.

– Vi ville ha ett litet hus som matchade vårt eget vita och gråa. Det fick bli ett minifunkishus med plats för både kök och kiosk.

I ett av Västerviks nyaste bostadsområden bor Oscar och Anna Dahl med döttrarna Madicken och Märta. Många av grannarna har barn i samma ålder och det är ofta liv och rörelse, skratt och prat i området.

– Vi bestämde oss för ett Bollebygdshus och flyttade in i februari 2009. Vi trivs jättebra här, både med huset och omgivningen, säger Oscar och Anna medan de håller ett vakande öga på Madicken och Märta som dödsföraktande susar över altangolvet på varsin kickbike.

Förråd i framtiden

När det var dags att bygga lekstugan fick Oscar användning för sitt hantverkskunnande.

– Många har frågat efter ritningar eller så vill de att jag bygger, men jag har tackat nej, ler Oscar. Ritningen finns här inne, säger han och pekar på huvudet.

Madicken önskade en kiosk i sin stuga och Anna ville att det skulle vara ett överhäng över entrén så att det blev som en veranda. Det finns även lite större fönster som går från golv till tak, precis som på bostadshuset.

– Vi har planerat lekstugan så att den ska kunna användas till enklare övernattning i framtiden. Eller som förråd för cyklar.

Flitigt använd

Att det lilla huset är omåttligt populärt går inte att ta miste på. Under vår pratstund är det hela tiden ett väldigt spring i benen hos Madicken och Märta. In i stugan med gräslök till matlagningen, ut igen med provsmak till de vuxna, in igen för att ta upp beställningar genom kioskluckan och sedan ut med glassen. Viss osämja hos stuginnehavarna får man dock räkna med, både som förälder och reporter. Är man 4 och 1,5 år så är inte alla gränser givna och när Madicken visar sin lillasyster tillrätta på storasyskons vis, faller den omtanken inte alltid i god jord. Men det är ju ingen nyhet för alla med små – och stora barn.

Lena Dahlberg

”Jag har väldigt många idéer och tankar om nya projekt. Hela tiden. Nu ska vi gjuta betongbord till butiken.”

Anna Dahl

Här bor

Anna och Oscar Dahl med barnen Madicken, 4 och Märta, 1,5

Hus: Bollebygdshus, 140 kvadrat + altan 80 kvadrat, samt garage och snickarverkstad