• Patrik Asp driver Möbelbröderna tillsammans med Anders Jonsson. Konstrotting är hetast när det gäller utemöbler. Så gott som underhållsfria - bara att spola av med vattenslangen, tipsar Patrik. Foto: Lena Dahlberg
  • Nu ska det vara soffor i trädgården och uterummet. Gärna en grupp där man både kan äta och sitta bekvämt kvar även efter måltiden.

Poppis med kombinerad lounge och matgrupp

Utemöbler i ropet

Konstrotting med hög rygg, gärna i svart, där gästerna kan fortsätta umgås efter middagen. Så ser trenden ut när det gäller våra utemöbler.

Än så länge är det ingen strid ström av husvagnar och campare vägen ut mot Lysingsbadet, men sedan någon månad tillbaka finns ändå ett vår- och sommartecken där. Möbelbröderna har slagit upp sina möbeltält för fjärde säsongen.

– April, maj och juni är högsäsong för oss, säger Patrik Asp som tillsammans med brorsan Anders Jonsson driver Möbelbröderna sedan 2011.

Låga omkostnader

Utemöbler av god kvalitet och till lågt pris tack vare låga omkostnader. Det skulle bli företagets profil, bestämde sig Patrik Asp och Anders Jonsson för när de startade Möbelbröderna.

– Jag tog tjänstledigt från jobbet som möbelförsäljare i Dalarna, Anders hade precis slutat gymnasiet, och så letade vi lämplig stad att satsa i.

– Att det blev Västervik beror bland annat på att vi har en del släkt här och att det är en sommarstad.

Populära soffor

Den första sommaren, 2011, sålde bröderna slut på det mesta. Till deras stora glädje förstås.

– Det kunde inte bli en bättre start!

Sommaren därpå gjorde de en del större investeringar i form av större tält, konstgräs och exklusivare möbler.

– 2013 blev en otrolig soffsommar. Vi sålde slut på soffor, något vi dragit lärdom av till den här säsongen. Nu har vi tagit hem många olika sorters soffor, loungegrupper och större fåtöljer.

Att tänka på

Den som står i begrepp att köpa utemöbler i konstrotting bör tänka på följande, enligt Patrik Asp.

– Tråden ska vara genomfärgad och UV-skyddad. Stommen ska vara av lackerad aluminium. Soffan ska ha en ihopsvetsad stomme – inte något du monterar själv.

– Är de här kriterierna uppfyllda klarar möblerna att stå ute i alla väder, året runt.