• Emma, Anders och Willy Johansson är inte direkt höjdrädda. Det är något en plåtslagare snabbt vänjer sig av med. Dagar som denna kan nog deras arbetsplats utses till ”Världens vackraste arbetsplats”. Foto: Lena Dahlberg
  • Villa Ekviks tak behöver lagas och målas. Ägarna är Hans och Elisabet Almquist berättar att huset byggts i omgångar och stod färdigt 1893.
  • Willy, Emma och Anders Johansson jobbar i familjeföretaget Falla Plåtslageri som Willy startade 1985.

Plåtslagare - yrke med fina utsikter

Inget för höjdrädda

Tinnar, torn och branta tak är inget som avskräcker en plåtslagare. Obekymrat klättrar Anders och Emma Johansson upp för den långa svajiga stegen och går med raska steg längst ut på den smala byggnadsställningen.

Falla Plåtslageri har planerat jobbet för dagen bra. Från det höga taket är utsikten över Gamlebyviken magnifik. Fåglarna kvittrar och vårsolen värmer skönt. Att vara plåtslagare kan ha sina fördelar – och nackdelar.

– Du får hänga med nån dag i vinter, säger Willy Johansson, som startade företaget för snart 30 år sedan. Då måste vi skotta bort all snö först innan vi kan börja jobba.

Tak och solceller

Falla plåtslageri är ett familjeföretag där pappa Willy Johansson jobbar tillsammans med Emma och Anders Johansson, dotter och son. I framtiden blir det med all säkerhet ett ägarskifte, men det är inte aktuellt ännu.

Arbetet handlar i huvudsak om tak: nya tak, lagningar, hängrännor, stuprör, skorstenar och fönsterbleck.

– Vi har även börjat med att sälja och montera svensktillverkade solceller, säger Anders Johansson.

Måttanpassat

Som plåtslagare måste du gilla utearbete, under nästan alla väderförhållanden.

– Vi har även en del innearbete i verkstaden, säger Emma Johansson. Vi får ju det mesta av materialet på rulle. Sedan ska det måttanpassas till det projekt vi jobbar med.

– Allt vi gör är exakt anpassat. Som kund kan du även beställa måttanpassade delar av oss och sedan montera själv.