• Sven Yrvind vid båten som ska ta honom jorden runt, Yrvind Ten. Foto: Emma Sellbrink
  • Väggarna i Sven Yrvinds verkstad är tapetserade med bilder på reportage om hans seglatser.

Planerar för sitt livs resa

Sven Yrvind vill segla ensam jorden runt

Ensam på ett öppet hav, utan att träffa en människa på nästan två år. De flesta skulle nog tappa förståndet, men för ensamseglaren Sven Yrvind är det drömmen. Nu börjar båten som ska ta honom på hans livs seglats ta form.

Det var egentligen hans dyslexi som gjorde att Sven Yrvind började segla. Skolan hade lite förståelse för det på 40-talet, och Sven misshandlades, vantrivdes och kallades ”problembarn”. Efter en tid i det militära med olika uppfattning än befälen började han med båtar.

– Jag trivdes med det, och det blev längre och längre resor, säger Sven.

Håller föredrag

Sedan 60-talet har han byggt båtar och gjort otaliga seglatser. Han håller dessutom föredrag och skriver böcker om sina resor.

Nu håller han på med sitt livs projekt – han ska segla ensam jorden runt i en båt han byggt själv, som bara är tre gånger två meter.

I verkstaden i ett industriområde i Västervik börjar båten Yrvind Ten ta form. Men något datum när den ska vara färdig finns inte.

– Det blir klart när det är klart. Det är farligt att ha några tidsplaner, då kan det bli stressigt och folk sätter press på en, säger Sven.

100 kilo böcker

Projektet har rönt stor uppmärksamhet över hela världen, och på väggarna i verkstaden sitter artiklar från franska och tyska tidningar.

Tanken är att han inte ska träffa på en enda människa under sin resa. Som enda sällskap på båten ska han ha med 100 kilo böcker. Men att han ska känna sig ensam är inget Sven är rädd för.

– Det är ju ensam jag vill vara, jag är en enstöring.

Stora båtar är inget för Sven.

– En stor segelbåt kostar ju 10–20 miljoner. Dessutom vill jag inte göra slut på jordens resurser, jag vill visa att det går att bo två år på tre gånger två meter utan problem, säger han.

Gillar att bygga

1980 seglade han världens minsta båt som rundade Kap Horn.

– Det är nog ingen som har hållit på så mycket med småbåtar som jag i världen, säger Sven.

Sven har alltid gillat att bygga och på båten Yrvind Ten finns många av hans egna uppfinningar.

Men vad händer om du skadar dig ensam till havs?

– Jag ska förebygga så jag inte blir skadad, för då kan det gå illa, säger Sven.

Och han ser fram emot sina år på havet.

– Havet är oförändrat, sympatiskt och utan slut. Där kan man ligga och fundera fritt.