• Endast fönstrets placering är sig likt.
  • Före
  • Det är svårt att känna igen sig...
  • Köksön fungerar ibland även som matplats. De gamla kryddskepporna fick avgöra bredden på väggen och köksön.
  • Kylskåpet saknar mittstolpe. Praktiskt då det lätt går att få in brickor och plåtar med till exempel tårtor på.
  • Lie och Peter Davidsson har renoverat köket från grunden. Dubbla ugnar i gammal stil samt två diskbänkar var några av de prioriterade sakerna. Foto: Lena Dahlberg

Peter och Lie byggde nytt kök från grunden

Val av vitvaror och arbetsytor fick stor prioritet

En renovering av köket är ofta högt upp på husägarens önskelista. Så var det även för Peter och Lie Davidsson när de köpte sitt hus för 18 år sedan. Men som så ofta kom det viktigare renoveringar emellan.

När vår tidning gör andra besöket hos familjen Davidsson, ungefär ett halvår efter att renoveringen av köket påbörjades, går det inte att känna igen sig. Allt, precis allt, är nytt. Väggar är flyttade, kontoret har fått ge vika för större köksyta och både golv och tak, belysning och vitvaror, köksluckor och väggpanel är sprillans nya.

– En sak har vi kvar, och den har dessutom fått avgöra bredden på väggen och köksöns storlek, säger Lie Davidsson och pekar mot den gamla hyllan med kryddskeppor. En av få detaljer som faktiskt är gamla i det vita Länghemsköket.

Grundligt renoverat

Huset från 1921 är på 120 kvadrat och var från början ett tvåfamiljshus med en stor uppodlad trädgård. Damen som bott här sålde nämligen grönsaker på torget.

När Davidssons köpte huset fanns köket på övervåningen kvar. Det gjordes istället om till ett barnrum.

– Sedan har vi renoverat ett badrum, målat och tapetserad i nästan alla rum. Men det är de ”tråkigare” renoveringarna som prioriterats.

Det första paret gjorde var att byta yttertak. Sedan byttes olje- och vedpannan mot bergvärme.

– Vi har även bytt fönster, el, vatten och avlopp. För tre år sedan föll putsen från fasaden, då gjorde vi om till träfasad.

Inga kompromisser

När det äntligen blev tid och ekonomi för en köksrenovering bestämde de sig för att göra om allt.

– Jag hade vissa saker jag inte kompromissade om, säger Lie Davidsson. Jag ville ha vitvaror i gammaldags stil, en bred kyl utan mittvägg, två diskbänkar och en induktionshäll med fem plattor. Och gott om arbetsytor.

– När man väl är i köket och jobbar ska det vara lätt och smidigt att arbeta tillsammans.

Den stora köksön fungerar både som arbetsyta och matplats. Något bord finns inte eftersom matsalen ligger i nära anslutning till köket.

Wow-känsla

Köket har blivit den samlingsplats som Lie och Peter Davidsson tänkte sig. Det finns både svängrum, arbetsytor för den som hjälper till och sittplatser.

Över träsoffan hänger en gulnad, inramad tidning, daterad 17 januari 1921.

– Vi hittade den när vi rev en av väggarna.

Helt klart är att familjen Davidsson är mycket nöjda med sitt kök.

– Vi fylls fortfarande av en wow-känsla när vi kommer hem – tänk att det här köket är vårt!