• Torbjörn Lund, ordförande, och Stéphane Zaklada, vice ordförande i Tjust Pétanque Club, har Hotell Fängelsets banor för sommarträning. De satsar stort på att träna och tävla och tänker sätta Västervik på kartan när det gäller pétanque. Foto: Lena Dahlberg
  • Stéphane Zaklada tävlar i division 1 för Gränna. Nu hoppas han att den nystartade klubben i Västervik kan vara med och slåss om medaljerna framöver. ”Det kräver mycket träning och tankearbete för att nå elitnivå”.

Pétanque – extrem tekniksport

Ny klubb satsar på tävlingsinriktade ungdomar

Grusgångarnas schack. Det är vad Stéphane Zaklada och Torbjörn Lund kallar sporten pétanque. Eller boule som de flesta säger lite slarvigt. – Det här är inte enbart ett sällskapsspel. Vi satsar stort på att inrikta oss mot seriespel och tävling.

Det är lika bra att sopa fördomarna under mattan med en gång. ”Boule” är definitivt ingen pensionärssport. Att säga det är som att hålla ett rött skynke framför Stéphane Zaklada, vice ordförande och sportchef i Tjust Pétanque Club. Han spelar i division 1 för Gränna och har ett SM-brons som främsta merit.

– I mitt hemland Frankrike är pétanque en nationalsport. Vi föds in i den. Alla fransmän, från det vi är barn, spelar pétanque.

– Att säga att man spelar boule är som att säga att du spelar kort när du tävlar i bridge. Boule betyder boll. Pétanque är benämningen på just den här ”bollsporten”.

Tävlingsinriktade

Klubben är helt nybildad och har ett 30-tal medlemmar. Ordförande är Torbjörn Lund. Hängiven pétanque-spelare, men ganska ny i sporten.

– Jag blev lurad att prova ”boule” förra sommaren. Det var väl ganska kul. Sedan kom Stéphane förbi och visade hur det verkligen skulle gå till. Det var skillnad!

– Det här är en riktig tekniksport som kräver strategi och koncentration. Klart att vi spelar för att det är kul och som sällskap, men vi är väldigt inriktade på att ta oss vidare i tävlingar och tänker sätta Västervik på kartan.

Inte en pensionärssport

Den som är beredd att lägga ner en hel del tid på träning och är sugen på att tävla är alltså välkommen som medlem i Tjust Pétanque Club.

– Så här års tränar vi i en inomhushall i Överum. Under sommaren har vi våra banor vid Hotell Fängelset, säger Torbjörn Lund.

– Jag byggde sex banor i våras och kommer att bygga ytterligare sex banor till våren 2014, säger Kenth Carlsson, ägare till Hotell Fängelset.

– Den som är nyfiken är välkommen att titta. Vi vill visa att ”boule” kan vara en extrem tekniksport – inte bara en pensionärssport.

Citat:

”Vi vill ta boule-sporten till nya höjder och har som mål att samla tävlingsinriktade ungdomar.”