• Mikael Funck har just nu ungefär 5000 små plantor i växthuset. Här finns bland annat klockranka, mexikohatt och dockkrage.
  • Växthuset har familjen Bergholm/Funck byggt själva. Försäljningen av sommarblommor kommer att ske i ett tillfälligt uppsatt bågväxthus.
  • Mikael Funck odlar även ananas. Han har planterat det gröna på ananasen, fått det att börja växa och till och med bära frukt.

Ovanliga blommor till sommaren

Vårvärmen ser ut att dröja, men i Mikael Funcks växthus är det behagliga temperaturer. Här driver han just nu upp fägringen till sommarens rabatter. - Tanken är att du ska kunna hitta lite ovanligare ettåriga blommor här, men även grönsaksplantor.

Gänget bakom Hallingebergs teater är fulla av idéer och engagemang. En av deras verksamheter är att odla sommarblommor till försäljning. Och det är inte tagetes, petunia och lobelia som frodas i växthuset.

- Här ska du kunna köpa eldblomma, guldgrävarblomma och monarkballongbuske. Bland annat. Vi har även sått perenner, men de tar lite längre tid att få fram.

Plantor i maj

Redan för några år sedan provade familjen Bergholm/Funck att odla lite udda ettåringar för att se om det fanns något intresse.

- Det fanns det, säger Mikael Funck. I år kör vi därför igång i lite större skala.

Eftersom vårvärmen är sen blir det även en fördröjning för Mikaels plantor, men han hoppas kunna sälja de första om kanske en månad.

- Då sätter vi upp ett bågväxthus nära vägen och hoppas att folk hittar hit.

Lena Dahlberg