• Håkan och Monica Blohm har haft sitt skärgårdsboende i 14 år. De senaste fem åren har de anlagt en blomstrande trädgård, men det har gått åt både grävmaskin och bra matjord för att skapa välmående gräsmattor och rabatter. Foto: Lena Dahlberg
  • Huset ”Kåven” är byggt i slutet av 30-talet. För fem år sedan började Håkan och Monica Blohm anlägga den trädgård som nu breder ut sig mer och mer. Nästa projekt är en köksträdgård, längre fram står både växthus och en damm på önskelistan.
  • Den prydliga stenmuren passar bra in bland bergen och håller samman den torktåliga rabatten med bland annat stäppsalvia, nepeta och lavendel. Det är ett väldigt surrande vid uteplatsen eftersom mängder med humlor och fjärilar dras till blommorna.
  • Den romantiska rabatten går i huvudsak i rosa och vitt. Här finns bland annat ståtliga fingerborgsblommor, pioner och olika sorters rosor.
  • Backtimjan ramar in gångplattorna. Här finns även grekisk vädd, flera olika sorters malört, tuvrör och stäppsalvia. Den för dagen torrlagda bäcken leder regnvattnet ner genom rabatten.

Östra Eknö – ett blomsterparadis för Håkan och Monica

En skärgårdsträdgård i blått, vitt och rosa

Är det verkligen möjligt att få en tomt i skärgården frodigt grön och med blomstrande rabatter fulla med fjärilar och humlor? Ja inte utan hårt arbete och ett brinnande intresse för odling förstås. – Trädgårdsintresset har vuxit med åren. Nu ägnar vi större delen av fritiden åt hus och rabatter, säger Monica och Håkan Blohm.

Efter båtturen ut till Östra Eknö en dag i början av juli väntar Håkan Blohms ”mula” vid bryggan. Längs med smala slingrande grusvägar tar det lilla fordonet oss över en prunkande skärgårdsö. Det är gott om bebyggelse, trädgårdar och skog på Eknö, som har runt 16 bofasta, men betydligt fler sommarboende.

Grävare och jord

Några minuter senare går det inte att ta miste på målet för vår lite skakiga färd. Bortom åkrarna ligger ett falurött hus i ett skimrande blått hav. Ett hav av nepeta, stäppsalvia och lavendel.

Huset ”Kåven” är byggt i slutet av 30-talet och sedan 1999 har det varit i Håkan och Monica Blohms ägo.

För 14 år sedan var det dåligt med växtligheten på tomten, men i samband med att paret bestämde sig för att gräva avlopp passade de på att göra ett rejält lyft även när det gällde trädgården. Stora snår och dålig jord röjdes bort, till förmån för gräsytor, gärdesgård och rabatter.

– När man ändå ska ta ut en grävmaskin till ön så tyckte vi att det var lika bra att lasta med matjord, stenar och annat som behövdes för att göra tomten fin och odlingsbar, säger Monica Blohm.

Romantiskt

Att den välskötta trädgården endast är fem år gammal är svårt att se. Rabatterna är fyllda av blommor och buskar, en prydligt lagd stenmur bildar gräns mot gräsmattan och en hel del träd ramar in tomten.

– Jag har inspirerats av landskapsarkitekten Torsten Wallin, berättar Monica Blohm. Det gäller att försöka anpassa trägården till den natur som finns runtomkring. Därför blir det torktåliga växter som backtimjan, tuvrör, lavendel, stäppsalvia och rugosarosor. Rönn, bergkörsbär och oxel kommer att ge vandrande skugga framöver.

Torktåligt

Monica Blohms favoriter i trädgården har haft sin bästa tid – pionerna.

– Ja de är verkligen otroligt fina och passar bra i den ”romantiska” rabatten tillsammans med fingerborgsblommor, rosa och vita rosor, luktärt, liljor och nävor.

Det verkliga blickfånget är ändå det torktåliga blomsterhavet vid uteplatsen. Olika blå nyanser av salvia, lavendel och nepeta blandas med gråskimrande malört, vita doftande rosor och vit ölandstok samt stäpplökens jättebollar i rosa. Den mörkt purpurröda grekiska vädden dansar över både buxbom och purpurklätt och längs med husväggen blommar snart både rosor och en klematis. Samma klematis som en gång stod i den karga ö-jorden för fem år sedan, men som trivs betydligt bättre nu och snart betalar tillbaka med ett mörkblått blickfång.