• Margareta Hellström visade upp sin trädgård i Västralund för alla som ville veta mer om växter och få inspiration till den egna täppan. Öppen trädgård arrangeras av Sällskapet trädgårdsamatörerna. Foto: Lena Dahlberg
  • Den väldoftande kinesiska gulrosens tid är kort, men ljuvlig. Pioner i knopp finns det gott om i den Hellströmska trädgården.
  • Sniglar är en plåga för de flesta trädgårdsentusiaster. Margareta Hellström motar dem med koppartejp och salladen förblir därför orörd.
  • Minst ett fågelbad bör det finnas i en trädgård. En vacker spegel för himlen och vätska till både insekter och fåglar.
  • En matchande akleja har självsått sig bredvid en cherise buskpion. ”Växterna brukar konstigt nog själva hitta fina kombinationer”, säger Margareta Hellström.
  • Margareta Hellström visar upp en av sina buskpioner, en vedartad pionsort som inte vissnar ner under vintern. ”Den underbara doften sprids ut över hela trädgården”.

Öppen trädgård hos Margareta

En doftande oas

Sällskapet Trädgårdsamatörerna har nyligen haft öppen trädgård för alla som ville titta. Ett utmärkt sätt att få inspiration till den egna täppan. – Alla trädgårdar är ju olika. Man gör den efter de förutsättningar som finns, säger Margareta Hellström, en av kommunens trädgårdsentusiaster.

Margareta och Kurt Hellströms trädgård påbörjades 1979. Den ligger i sydvästläge och är på cirka 1100 kvm. Terrängen är kuperad naturtomt och det ligger en hel del natursten och sprängsten i trädgården, både ovan och under jord.

– Tomten ligger på en gammal strandvall med mycket sten, så den är väldränerad. Det gör att Afrikas blå lilja klarar vintrarna utan att vi behöver ta in den.

Doftlösa pärlor

De besökare som följde med på Margaretas guidning i trädgården fick bland annat se en överdådigt blommande, och ljuvligt doftande, kinesisk gulros, buskpioner och en fullt utslagen pärlbuske.

– Den är nästan vackrast innan knopparna slår ut. Då är grenarna fulla av vita ”pärlor”, berättar Margareta Hellström. Tyvärr doftar den inte något.

Stoppar sniglar

Förutom mängder med nävor, olika sorters akleja och ännu knoppiga pioner har Hellströms ett grönsaksland där både sallad och andra primörer växer så det knakar. Trots att trädgården är välbesökt av sniglar.

– Jag odlar i pallkragar och har satt koppartejp på kanterna. Det stoppar sniglarna. Men vi har otroligt många här, 500-600 klippta sniglar på en dag är inte ovanligt, konstaterar Margareta Hellström.

Naturliga kombinationer

Margareta och Kurt Hellström samlar inte på något speciellt utan har lite av varje och låter gärna växterna fröså sig och komma upp där det passar. En rosa akleja växer bredvid en buskpion i samma nyans, eller så får lila alliumbollar sällskap av mörkt blå aklejor och ljusare aklejrutor.

– Det blir ofta fina kombinationer när växterna själva får bestämma. Det är en del av charmen med den här trädgården, säger Margareta Hellström.