• Ett kök att trivas i. Eva Malmén tänkte noga igenom hur hon ville ha allt och gjorde till och med en skalenlig modell av sitt drömkök innan allt revs ut och projektet sattes igång.
  • En ljus och trivsam matplats med gott om utrymme i det stora vardagsrummet. Skåpet kommer från Eva Malméns mormor. Glasdörrarna är från Claus Ivarssons föräldrahem.
  • Det finns gott om sittplatser i den före detta skolsalen. Hunden Putte har sin givna plats när det är dags för fredagsmys.
  • Claus Ivarsson, Eva Malmén och Putte med Lustgården i bakgrunden. Foto: Lena Dahlberg
  • Chiffonjén kommer från Eva Malméns mormor. Hästarna och rådjuren har Evas mormors bror, Erik Reimhult, snidat med motorsåg.
  • Eva Malméns glaskonst går som en röd tråd i huset. Här har hon dekorerat fönstret över skafferiet.
  • Det finns gott om vackra stilleben i både kök och vardagsrum. Ett fat med keramikäpplen blir ett fint blickfång.
  • Glaskonsten finns även infällt i kaklet i badrummet.
  • Där den lilla vedspisen står fanns det förr en kamin.

Ombonat hus med härlig sommarkänsla

Eva Malmén och Claus Ivarsson hade letat hus i mer än tre år när de till slut hittade det de sökte. En gammal landsbygdsskola i Rumma utanför Gamleby med stor charm och många möjligheter. En bostad där drömmar kunde förverkligas. Men viktigast av allt: det fanns en verkstad på gården. – Vi började där och såg till att jag fick den ateljé jag letat efter så länge, säger Eva Malmén.

Lustgården, vilket numera är namnet på både huset och Eva Malméns glaskonstföretag, har under elva års tid renoverats till ett hus med sommarkänsla – året om.

Det är inte svårt att se att här bor någon med känsla för färg, form och detaljer. Evas glaskonst och keramik finns med i inredningen i form av bland annat lampor, skafferifönster och kakeldekoration i badrummet.

– Vi har inget sommarställe så jag har inrett i vitt, med lite blått och rött, för att få det ljust och somrigt.

Från skola till bostad

Lägenheten i Västervik kändes både trång och oinspirerande, så när Eva Malmén och Claus Ivarsson åkte på den där visningen av Rumma skola för drygt tolv år sedan hoppades de att det skulle kännas rätt. Och så blev det. 3,5 års letande efter ett lämpligt hus var över och i februari 2002 kunde de flytta in.

– Skolan byggdes 1929 och skolverksamheten upphörde 1960. Kommunen sålde skolan i mitten av 80-talet till en privatperson som renoverade hela huset. I början av 90-talet flyttade en barnfamilj in och 2002 blev vi ägare.

– Visserligen fanns det en hel del att göra, både med kök och badrum. Men vi såg möjligheterna.

Hela köket revs

Efter fyra år hade paret bott in sig så mycket att de visste hur de ville ha det.

– Först bytte vi värmesystem, sedan rev vi ut hela köket. Jag hade gjort en detaljerad, skalenlig modell och noga tänkt igenom allt, berättar Eva Malmén.

Väggarna till det lilla förrådsrummet i köket revs. På så sätt blev köket rymligare och det kom fram ett fönster till.

Klickgolvet från 80-talet togs bort. Under låg ett fint furugolv som slipades och lackades.

Den gamla murstocken togs fram och den lilla vedspisen fick en charmig inramning. I juni 2006 var den gamla skolsalen ett stort och trivsamt kök.

Noga genomtänkt

Efter en badrumsrenovering var det vardagsrummets tur. Här fick furugolvet en vitpigmenterad lack. Taket målades vitt och paret letade efter en lämplig tapet.

– Jag hade satt upp renoveringstapeter så länge. Tiden gick och vi hittade ingen tapet. Istället såg jag att den ljusgula nyansen på väggarna var riktigt fin, så jag köpte ljusgul färg och målade istället, berättar Eva Malmén.

För att få cirkulation mellan rummen satte paret in en gammal glasverandadörr i väggen mellan vardagsrummet och kontoret. Den är en vacker utsmyckning på väggen, men gör även att kontoret känns mer trivsamt.

– Vi vill att allt ska vara noga genomtänkt. Det får gärna ta tid – huvudsaken är att det känns rätt.