• Vedspisen, en Näfveqvarn, är 100 år gammal. Lika gammal som huset, men köpt utanför Vimmerby. Kåpan är nytillverkad, likaså en del av muren. Foto: Lena Dahlberg
  • Den vackra utsmyckningen i järn över elspisen fanns även tidigare. Nu får den verkligen spela huvudrollen mitt i köket.
  • Christina Glemme ville ha en radikal förändring i köket. Och så blev det. Med många olika finesser och bekvämligheter.

Nytt kök - med spisen i centrum

Mysfaktor, värmekälla och perfekt till matlagning och varmhållning. När Christina Glemme skulle renovera sitt kök var en vedspis högst på önskelistan.

Christina Glemmes kök har sedan förra hösten genomgått en renovering från golv till tak. Planlösningen har ändrats och det mesta är utbytt.

– Det svarta klinkergolvet med elvärme är bytt till ekgolv med vattenburen värme. Taket är justerat och nya LED-spottar infällda. Och Falerum kök har monterat ett vitt kök där jag tidigare hade ekluckor.

– Jag ville ha en radikal förändring och det har det verkligen blivit!

Jämngamla

En ny spiskåpa i gammal stil ramar in både elspis och den 100 år gamla vedspisen. En Näfveqvarn tillverkad i Nyköping.

– Jag köpte den hos Wallerstedt utanför Vimmerby. Den är lika gammal som huset.

– Luckorna under vedspisen hittade jag i den gamla bakugnen i källaren.

Murstocken var tidigare synligt tegel, nu är den förlängd, putsad och vitmålad. Den vackra utsmyckningen i järn över elspisen fanns även tidigare. Nu är den kronan på verket i det nya köket.