• Det går vilt till när besökarna i lanthandeln ser på landskamp i fotboll. Foto. Anders Sjögren
  • P-O Ilhammar har både skrivit och regiserar lustspelet ”Bröderna Flinkmans Lanthandel”.

Nytt folklustspel i Överum

Bekymmer i lanthandeln

Gjuteriteatern ger sitt 15:e lustspel i Överum

Bröderna Flinkman driver en lanthandel någonstans i Sverige. Sten – Sture som är föreståndare har bekymmer med sin bror som inte har alla ”indianer i båten”. Inte blir det bättre av att han blandar snus i kaffet.
Repetitionerna av det nya folklustspelet, som Gjuteriteatern sätter upp i Överum håller på som bäst. Det är 15 året som teaterföreningen ger ett folklustspel. Första föreställningen gavs 1998 om med några års uppehåll har amatörteatern kommit fram till något av ett jubileum. Som tidigare är det Per – Olof Ilhammar som har skrivit lustspelet och han står även för regin.
–Jag har försökt skriva en generös show med plats för både jubel och gapskratt, en klockren komedi som förhoppningsvis ska passa alla, säger han.
Kulisserna är färdiga och uppsatta i teaterlokalerna och skådespelarna kan sina repliker. Det som man repeterar nu är tempot och tajming.
–Vi måste få replikerna på rätt ställe. Det måste gå fortare och bli lite vassare på sina ställen, säger Per- Olof Ilhammar.
Årets folklustspel handlar om Bröderna Flinkman och de få kunder som fortfarande väljer att vara kvar hos dem. Sten – Sture som är butiksföreståndare har både bekymmer med sin bror Elof och kunderna som broder har ställt till det för. Bland annat har han kommit på den mindre geniala idéen att blanda snus i kaffet, vilket inte uppskattas av kunderna.