• Anders Wiman är vd för Saab Barracuda sedan sex år tillbaka. Under 2014 ser han fram emot nya marknader med de rättigheter företaget köpt till ”Soft armour”. En ny typ av ballistiskt skydd som bygger på keramiskt material. Foto: Lena Dahlberg
  • Saab Barracuda tog i höstas hem en order från Kanada värd minst 54 miljoner. ”Vi hoppas på ytterligare beställningar till ett värde av 44 miljoner under de närmaste åren”, säger Anders Wiman.

Nytt år med nya produkter och nya marknader

Anders Wiman, vd för Saab Barracuda

I höstas tog Saab Barracuda i Gamleby hem en stororder från Kanada värd minst 54 miljoner. Vd för företaget är Anders Wiman, född i Västervik men uppvuxen bara ett stenkast från sin nuvarande arbetsplats. De senaste sex åren som ytterst ansvarig. – Det ger såklart en speciell känsla och en stolthet att jobba för att utveckla det företag jag nästan bott granne med.

När Anders Wiman tillträdde som vd för Saab Barracuda i Gamleby 2008 var uppdraget att få företaget att växa, att ta fler andelar på världsmarknaden. I till exempel USA hade omsättningen minskat, till följd av färre order från försvarsmakten och ökad konkurrens.

– Det känns bra med den prestigeorder vi fått från Kanada då den bidrar till att säkra produktionen för 2014, men jag ser även fram emot vår nya produkt ”Soft armour”. Den blir ytterligare ett ben att stå på för framtiden.

Provat sig fram

Anders Wiman föddes i Västervik men flyttade till Gamleby som tvååring, till en lägenhet mitt emot Saab Barracuda. Föräldrarna skiljdes när han var 13 år och Anders Wiman tillbringade den mesta tiden hos sin mamma i Gamleby och senare i Karrum, Odensvi.

– När jag skulle börja gymnasiet valde jag mellan kockutbildning i Skåne, där pappa bodde, eller ekonomisk linje i Västervik. Det blev det senare.

Efter militärtjänstgöring i Karlsborg blev det jobb i Gamleby innan flytten gick till Uppsala och studier i juridik.

– Jag insåg efter ett par år att det kanske inte var min grej utan hoppade av och jobbade ett par år med ungdomsvård. Lite senare började jag läsa marknadsföring och företagsekonomi.

Från marknadschef till vd

Efter att ha jobbat inom såväl telemarketing som kriminalvård och på säljsidan på Crearome i Gamleby började Anders Wiman på Barracuda Technologies 1998.

– Fyra år senare fick jag jobbet som marknadschef. Samma år tillträdde Mats Warstedt som vd. Vi blev ett bra team som jobbade och reste mycket tillsammans.

– Jag hade börjat se mig om efter nya utmaningar när Warstedt skulle sluta. När jag blev erbjuden att ta över efter honom 2008 kändes det som ett naturligt steg att ta.

Prestigeorder

Anders Wiman är ansvarig för de företag Saab Barracuda har i såväl Gamleby, USA, Indien och Frankrike. Gamleby är i dagsläget företagets största anläggning med 95 anställda.

– Vi är ensamma i Sverige om att tillverka kamouflage. Våra kunder finns över hela världen, där Kanada är en av de viktigaste och mest krävande. Den order på 54 miljoner vi fick i höstas var en riktig prestigeorder, som kan ge ytterligare beställningar värda 44 miljoner under de närmaste åren.

– Tyvärr förlorade vi en annan viktig upphandling i Europa. Eftersom vi är största företaget inom branschen är det oss alla andra vill slå.

Positiv trend

Att vara vd för ett företag som slåss på världsmarknaden har också en baksida, även om man är störst inom sitt speciella affärsområde.

– Det har varit en oerhört slitig period, mycket beroende på det budgetkaos som USA går igenom. Försvaret har inte behövt spara sedan slutet av 1990-talet, något det fått känna av nu. Det drabbar även oss. Det har varit svårt att sälja in nya produkter, svårt att få besked och att få till beslut om nya kontrakt.

Saab Barracudas strategi är att jobba mot militära fordonstillverkare, bland annat i Turkiet, USA, Tyskland och England.

– Vi ser en positiv trend där. Idag köper kunderna inte bara ett fordon, de köper en paketlösning. Där ska våra produkter finnas med från start.

Ny skyddsprodukt

Barracudas historia började i Bjärka Säby 1952 med tillverkning av fisknät, men några civila produkter har inte tillverkats under många år inom företaget. Fram till nu.

– Under 1970-talet bestämde sig ledningen för att inrikta sig mot det militära, men nu finns det faktiskt produkter som inte enbart är tänkt för militärt bruk.

– I början av 2013 köpte vi rättigheterna till ”Soft armour”, en ny typ av ballistiskt skydd som bygger på keramiskt material. Det är även tänkt för den civila marknaden, till exempel som skydd för poliser eller för vaktpersonal vid ambassader och banker.

– Det känns väldigt roligt och utvecklande och vi tror mycket på ”Soft armour”. Säkerhetstänket har ökat otroligt mycket i världen de senaste åren, det gynnar oss. Vi har haft som mål att hitta ett ben till att stå på. Det har vi gjort nu.

Citat:

”Det är bättre att ta ett beslut som är 70 procent bra än att vänta för länge så att fönstret hinner stängas.”

Anders Wiman

Bor: villa i Västervik

Familj: gift med Mona, döttrarna Hanna, 14, Elsa, 11 och Liza, 7

Husdjur: hunden Molly