• Michael Engel, Lennart ”Lente” Johansson och Peter Spitaler hoppas på ett stort intresse för Tjust bastuförening och för gästhamnen i Gamleby.
  • Bastun kom på plats redan förra sommaren. Nu är den klar att använda för medlemmarna, men även andra intresserade är välkomna att boka. Foto: privat

Nybyggd bastu i Gamleby hamn

Ett stilla guppande på vattnet i Gamlebyviken med utsikt över glittrande vågor och en vacker havsvik. Hamnen i Gamleby är nog en av få hamnar med en egen bastuförening.

Den som gillar att bada bastu får nu sitt lystmäte. Tjust Bastuförening grundades i höstas, mycket tack vare den fina lilla stugasom Lennart ”Lente” Johansson byggde.

– Jag tänkte ha densom en liten fiskestuga eller liknande för turister, men byggde om den till en bastu istället. Nu är jag ordförande i föreningen, skrattar ”Lente”.

Toalett nästa steg

Bastun ska ses som själva starten på gästhamnen och Kulturhamn Gamleby, tycker Peter Spitaler och Michael Engel, även de engagerade i föreningen.

– Vem som helst får boka bastun, men tanken är en andelsförening. Om kommunen bara fixar avlopp och sopor kommer vi att dra fram el och vatten till en snygg toalett, säger Michael Engel.

Lena Dahlberg