• Marianne Larsen och Karl-Erik Henriksson är aktiva inom PRO Västervik. Här utanför deras föreningshus på Nygatan. Foto: Lena Dahlberg

Nya resmål att upptäcka för pensionärer

”Vi är aktivast i Kalmar län”

PRO Västervik är en aktiv förening med drygt 550 medlemmar. Varje år arrangeras en lite längre resa samt två kortare resor. – Vi har även resor ”Ut i det blå” mot okända resmål, berättar Karl-Erik Henriksson.

Så här dags på året drar det ihop sig till en ny resecirkel hos PRO i Västervik. Man träffas ett tiotal gånger under vintern och våren och reser veckan efter midsommar. Den här gången är det Blekinge som står i fokus.

– Medlemmarna får komma med förslag på resmål, sedan röstar vi, säger Karl-Erik Henriksson som är sammankallande i resekommittén.

– Tidigare år har vi bland annat besökt Bornholm, Åland, Skagen och Dalarna. Då brukar vi vara borta tre, fyra dagar.

Hemliga resmål

Höst och vår arrangeras även kortare resor över dagen, ofta mot ”hemligt” mål.

– De här resorna brukar bli fullbokade. Det passar många äldre att bara vara borta över dagen och det är lite spännande att inte veta vart vi ska.

– Vi har ett bra samarbete med Ukna Busstrafik så det brukar bli väldigt trevliga resor. Vi har bland annat varit i Omberg och vid Tåkern, Norrköping och Arbetets museum och Hallingebergsteatern.

Många cirklar

PRO Västervik är flitiga med att arrangera studiecirklar och andra aktiviteter. Marianne Larsen är studieorganisatör inom PRO:

– Vi är ledande i Kalmar län när det gäller studiecirklar. Under 2013 hade vi 22 olika ”cirklar”. Det kan handla om allt möjligt, från hantverk och vinprovning till friskvård och datakunskap. Just nu letar vi efter någon som kan hålla i en sånggrupp.