• Sven Yrvind väntar på att få segla jorden runt och sätta världsrekord i att klara det med en tio fot liten båt.. Foto: Anders Sjögren

Nya projekt för Yrvind

Sven skriver på sin nästa bok

Sedan 2012 har Sven Yrvind byggt på en tio fots liten båt som han ska segla jorden runt med. Ett världsrekord försök, ingen har seglat den sträckan i en så liten båt. För att han ska klara av den resan krävs att alla konstruktioner fungerar i praktiken. Ingenting får lämnas åt slumpen, inget får gå sönder på havet. Samtidigt har han startat ett nytt båtprojekt och skriver på nästa bok.
Sven Yrvind fyllde 75 år för en tid sedan. I 50 år har han byggt båtar och havet är hans rätta element.  Senaste gången Sven han gjorde en lång seglats var 2011. Då var han ute i sex månader. Sedan dess har han byggt på en liten båt på endast tio fot. Varje detalj på båten går han omsorgsfullt igenom.
–Jag måste alltid hitta en teori innan jag löser problem. Det tar för lång tid att prova sig fram, problem måste lösas genom matematiska teorier, säger han.
Balanspunkt, vridpunkt, tyngdpunkt, brytpunkt och flytpunkt är termer som han arbetar med varje dag. Han klurar och räknar ut hur båtens alla funktioner ska fungera som bäst. När han är ute på havet finns ingen återvändo. Då måste allt fungera.
–När naturens krafter angriper konstruktionen måste båten fungera, säger han.
De senaste projekten han har gjort är paddlar på rodret, så att båten ska få mer fart och byrålådor som inte fastnar i byrån men är låsta under färd.

Nytt båt projekt

Innan den tio fot lilla båten ens är färdig har han startat upp ett nytt båtprojekt. Tillsammans med en båtkonstruktör ska han utveckla en ny typ av segelbåt. Delar av hytten har redan hunnits med att byggas.
–Jag måste ju kunna leva också. Jag har inte så stor pension så jag måste åta mig nya projekt så jag kan överleva, säger han.
Han fyller sina dagar med att löpträna, bygga båtar, läsa faktalitteratur, underhålla språken franska och tyska samt skriva en ny bok. Han är hemlig om vad den nya boken kommer att handla om. Han kommer att träffa sin förläggare i september.
–Jag löptränar och går på gymnastik två gånger per vecka. För att klara av världsrekordförsöket måste jag vara i fysiskt bra kondition. Det innebär att jag också är noga med vad jag äter och dricker. Jag är noga med att bara äta två gånger om dagen, frukost vid åtta på morgon och middag vid klockan 14 och jag är nykterist och har aldrig rökt i hela mitt liv. På kvällarna ser jag på tysk och fransk tv för att underhålla de språken och så skriver jag på min nya bok, säger han.