• Peter Vessby har många nyheter att visa när det gäller solskydd. Västerviks Markis & Persienn bygger just nu ut med ett nytt showroom.
  • Lamellgardiner behöver inte enbart vara vita. Många kompletterar med enstaka färgade tyger.

Nya husmodeller = nya gardinmodeller

Mellan 1975 och 2005 stod nästan utvecklingen stilla när det gällde form och funktion på markiser. De senaste åren har dock utvecklingen inom solskyddsbranschen formligen exploderat. - De flesta nya hus har ju större fönsterpartier. Fler och fler bygger också inglasade uterum. Detta har lett till ett helt nytt sortiment inom vår bransch, säger Peter Vessby på Västerviks Markis & Persienn.

Strikta och enfärgade, gärna i någon grå nyans. Så ser de flesta nya markiser ut. Ska de monteras över en stor terrass förses de oftast med motor som styrs med fjärrkontroll.

- Vi har ett stort utbud av markiser nu jämfört hur det var för bara några år sedan. Det som var tillval för några år sedan är numera standard. Tekniken har också utvecklats mycket.

- Men framför allt är det solskydden inne som förändrats mest. De har alltmer blivit en del av inredningen.

Färg och mönster

Hissgardiner, rullgardiner som rullas omlott och lamellgardiner. Det finns många nyheter som stänger ute både solstrålar och nyfikna blickar.

- De traditionella persiennerna minskar till förmån för de som är gjorda av tyg och väv. Och behöver inte vara vita. Lamellgardiner där du byter ut enstaka våder mot färgade eller mönstrade blir allt vanligare, säger Peter Vessby.

Lena Dahlberg