• Taggade cyklister i Ankarsrum vill locka fler till cykelsektionen. Fr v Marcus Eriksson, Dennis Lundberg, Ola Eriksson, Christian Meijer, Ewa Karlsson, Jonas Svensson och Lars Bohman. Foto: Lena Dahlberg

Ny cykelsektion i Ankarsrum

”Alla som har cykel och hjälm kan delta”

Vad gör den som gillar att cykla med som saknar likasinnade? Startar en cykelklubb förstås. Det gjorde i alla fall Jonas Svensson och Ola Eriksson i Ankarsrum.

Jonas Svensson är medlem i AOK, Ankarsrums orienteringsklubb, där han bland annat engagerar sig i längdskidåkning under vintern.

– Jag saknade dock några att cykla med och funderade på att starta en cykelsektion inom AOK. Det visade sig att även Ola Eriksson hade samma tankar så i somras tog vi tag i det.

Mest grus och stigar

AOK har en väl fungerande organisation så det var inget problem att utöka orienteringen, löpningen, längdskidåkningen och gymnastiken med cykling.

– Nu är vi ett gäng på tio, femton personer som samlas för att träna. Mest blir det grus och stigar, men det finns ”asfaltcyklister” också, själv är jag både och säger Jonas Svensson.

En del har Vätternrundan som mål, andra Cykelvasan, men det går förstås bra att cykla utan något särskilt mål också.

– Alla som har cykel och hjälm är välkomna att hänga på. Det är inte ens nödvändigt att vara medlem.

En egen tävling

Varför tror du att cykling har blivit så populärt under senare år?

– Det beror nog på att det är en sport alla klarar av och att det arrangeras många små tävlingar och motionslopp. Sedan är det en sport med fart och fläkt – det lockar nog många.

Målet är att Ankarsrum ska få sin egen cykeltävling framöver.

– Vi arrangerade Ankarsrumsrundan på 2,5 mil i september med knappt 50 startande. Den går säkert att utveckla.