• Hans Christian Larsen har gett ut två böcker på eget förlag, samt medverkat i ett par novellsamlingar. Fler böcker är på gång, en om året är målsättningen för den 83-årige författaren. Foto: Lena Dahlberg
  • Hans Christian Larsen har varit med om en hel del i sitt brokiga liv. Sammanlagt har han suttit 14 år i fängelse, han har även ett missbruk bakom sig som han är fri från sedan flera år. Nu bor han i Gunnebo med hunden Dollar. Foto: Lena Dahlberg
  • Hans Christian Larsens nyaste bok heter En för alla och alla?

Ny bok av 83-årig Gunnebo-författare

”Jag har ett brokigt liv att ösa ur”

Det är aldrig för sent att bli författare. Hans Christian Larsen, nu 83 år, debuterade med självbiografin ”Vägen till månen” för sex år sedan. Nu har han släppt sin andra bok, ”En för alla och alla?”. En roman om ungdomar, uppväxt och familjens påverkan. – Jag har alltid haft drömmar om att skriva. Det känns bra att kunna göra det nu.

Hans Christian Larsen är före detta narkoman och alkoholist och har levt på ”fel sida av lagen” under många år med sammanlagt 14 år i fängelse. Han har bott i Danmark, Sverige, Spanien och Peru, haft eget byggföretag och drivit vägkrog. På ålderns höst lyckades han ta sig ur beroendet och lever sedan ett år tillbaka i Gunnebo med hunden Dollar.

Sverige efter kriget

Hans Christan Larsen är född 1931 i Köpenhamn och hade författardrömmar redan som liten, men i efterkrigstidens Danmark fanns det inte plats för tankar av det slaget. När pappan flyttade till Sverige för att söka jobb följde snart Hans Christan och hans mamma efter.

– Vi bosatte oss i Värmland och jag började jobba i skogen. Fortsatte sedan som lastbilschaufför och startade eget åkeri på Västkusten med en kollega.

Där någonstans började det gå snett. Det visade sig att Larsen omedvetet transporterat stulna bilar.

– Jag fick ett års fängelse och blev av med kortet.

Svängdörr till fängelset

Efter nästan 15 år av fängelsevistelser, narkotikatillverkning och -smuggling och flera rymningar muckade Hans Christan Larsen från ett fängelse i Danmark 1981. Då var han 50 år.

– Då sålde jag ett av husen i Spanien och öppnade vägkrog i Danmark. Det gick riktigt bra, men så spred sig ett rykte att jag sålde narkotika, vilket inte var sant, och krogen gick i konkurs.

Det blev nya resor och nya försök att försörja sig. Larsen bodde bland annat i Peru, Spanien och Sverige.

– Min sista fängelsevistelse muckade jag från 1996. Då sa jag aldrig mer, flyttade till Spanien igen och hankade mig fram som pensionär. Jag lyckades också sluta med mitt missbruk, tack vare familjen och AA, Anonyma Alkoholister.

Ny roman

För fem år sedan flyttade Hans Christian Larsen och hans dåvarande fru Pamela till Sverige. Han hade mycket att bearbeta efter alla år av kriminalitet och fick tipset att göra det genom att skriva.

2008 kom hans första bok ut, på eget förlag, ”Vägen till månen”. En självbiografi om alla år som varit.

Nyligen kom hans första roman ut, ”En för alla och alla?”.

– Den handlar om fyra ungdomar som dödar en äldre man och om deras uppväxt i fyra helt olika familjer.

– En uppföljare är redan på gång. Jag har sagt att jag ska skriva en bok om året tills jag blir 90, skrattar Larsen som är 83 år nu.

Skulle du vilja ändra på något i ditt liv?

– Nej, allt jag varit med om har berikat mig. Jag har mött så många människor som gett mig så mycket. Men en sak ångrar jag. Att jag lämnade min första fru.