• Ted Samuelsson, Bengt Weckfors och Bruno Nilsson.

Nu ska biogasbilarna bli fler i kommunen

Ett billigare bränsle och en skattebefriad bil under fem år. Det är några av fördelarna med biogas. Men den största vinsten är förstås att fordon som drivs med biogas är miljövänligare än fordon som körs på diesel eller bensin. – Det här är framtiden och ju fler som efterfrågar biogas, desto fler mackar kommer det att byggas, säger Bruno Nilsson, vd för Västerviks Biogas.

Enligt Bruno Nilsson finns det i huvudsak tre olika kategorier konsumenter som väljer biogas. Å ena sidan är det de offentliga transporterna, som till exempel tjänstebilar och bussar. Västerviks kommun har i dagsläget ett 50-tal fordon som drivs med biogas.

– Sedan har vi privatpersoner, det är mellan 30 och 40 bilar i kommunen. Som tredje exempel mindre och medelstora företag. De står för 20 till 30 bilar. För att öka våra försäljningsvolymer är det mot företagarna vi riktar oss nu.

Billigare än bensin

Ted Samuelsson har anlitats för att få alla små och medelstora företag i Västervik att åtminstone överväga biogas vid byte till nya fordon.

– Många har fått för sig att biogas är dyrt och krångligt, men så är det inte. Nya bilar med biogas är skattebefriade i fem år och det finns en mack vid infarten.

– Biogas är dessutom tio till trettio procent billigare än bensin, tillägger Bruno Nilsson. Så det finns stora pengar att tjäna. Och så länge Västerviks Biogas finns med kan jag lova att gasen kommer att vara konkurrenskraftig även i fortsättningen.

Provkörning

Den 30 maj blir det visning av biogasbilar vid Skeppsbron Reklam.

– Vi har fyra företag i Västervik som säljer biogasbilar. De kommer hit med bilar så det finns möjlighet att provköra och fråga, säger Ted Samuelsson.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Biogas är billigare än bensin och så länge Västerviks Biogas finns med kan jag lova att gasen kommer att vara konkurrenskraftig även i fortsättningen”

Bruno Nilsson