• Sea Teens består av Alice Oskarsson, Elsa Lindeberg, Hilda Hjortvid Johansson och Tindra Ankervik. Foto: Johan Nylund
  • Sea Teens uppträdde under Hojrock 2013 med låten Is it over. Framträdandet spelades in och hamnade hos en av medlemmarna i hårdrocksgruppen Balance. Nu kommer de till Västervik för att uppträda med tjejgruppen. Foto: Johan Nylund

Nu är Sea Teens rockstjärnor på riktigt

Västervikstjejer uppträder med Balance från USA

Det som började som ett projektarbete hos fyra musikintresserade skolelever har växt över alla breddar. På fredag uppträder tjejgruppen SeaTeens tillsammans med det gamla hårdrocksbandet Balance, som gör turné i Sverige tack vare Västervikstjejerna. – Det här är helt otroligt stort, säger Jonas Wikström, trummis i bandet och elevernas lärare på Sjöstadens skola.

Alice Oskarsson, Elsa Lindeberg, Hilda Hjortvid Johansson och Tindra Ankervik är tolv år i år och ska snart börja sexan. Doug Katsaros, Bob Kulick och Peppy Castro är ett par generationer äldre. Medlemmar i hårdrocksbandet Balance, USA, som hade sin mest kända period under 1980-talet.

För drygt två år sedan startade tjejerna gruppen SeaTeens.

– De gick en musikinriktning efter skoltid och ville lite extra, berättar Jonas Wikström. De skojade lite om att de ville bli rockstjärnor.

Allt gav mersmak

Jonas Wikström har sedan sin tid som trummis under ungdomsåren många kontakter inom musikbranschen. Studiotid ordnades, Tony Engström skrev musik och SeaTeens skrev texten till låten ”Västervik”.

– Vi gav ut en CD och la upp en film på nätet. Vilket gensvar vi fick! Runt 5000 sökningar än så länge.

Sommaren 2012 visade SeaTeens upp sig i både Gamleby och Västervik. Allt detta gav mersmak och tjejerna ville ha en fortsättning.

– Den här gången skulle vi tuffa till oss lite. Det blev låten ”Rocka så det ryker”.

Men gruppen var fortfarande inte riktigt ”mätta”.

– Vi ville ha en cover.

Balance fick filmen

Gruppen letade en bra låt som passade att bli en hit. Jonas Wikström gick tillbaka i tiden, till 1980-talets idoler Balance.

– Vi bestämde oss för låten ”Is it over”, gjorde en video och la ut den på nätet. Projektet avslutades våren 2013, men vi uppträdde på Hojrock den sommaren tillsammans med Westervik Twirling Troop.

Och där skulle den här historien kunnat sluta.

Om det inte varit för att Balance fick ett filmklipp från SeaTeens framträdande med deras låt.

– Det här var inget vi styrde över längre, säger Jonas Wikström och skakar lite förundrat på huvudet.

– Allt som hände blev som ett självspelande tivoli.

Turné tack vare tjejerna

Under ett års tid har Jonas Wikström haft kontakt med Balance via sociala medier. Nu återförenas bandet och gör en turné i Sverige.

– Det är otroligt! Tack vare SeaTeens kommer Balance till Sverige. De spelar på Arenan på Lysingsbadet den 22 augusti, sedan i Linköping och Sala.

– Och tjejerna ska förstås uppträda tillsammans med Balance i låten ”Is it over”.

Tänk vad ett skolprojekt kan leda till. De fyra tjejerna blev ju faktiskt rockstjärnor på riktigt.

Is it over? Kanske har det bara börjat.