• Björn Carlsson jobbar med att plocka ihop en Chevrolet El Camino från 1959. Foto: Lena Dahlberg
  • Rengjorda växellådsdelar till en Chrysler Voayeger från 2007. ”Jag tar in växellådor och renoverar dem”, säger Björn Carlsson.

Nischat sig på växellådor till amerikanare

Björn gillar att lösa problem

Bilar har alltid varit ett stort intresse hos Björn Carlsson. Men inte vilka bilar som helt, det ska helst vara äldre amerikanare och det gör ingenting att de inte fungerar som de ska under huven. Växellådor är nämligen hans specialitet.

Björn Carlsson driver företaget Mr Mechanic sedan början av 1980-talet, som då hette Tjust Auotomatic Transmission AB. Även om han alltid haft ett stort bilintresse har han jobbat inom många olika branscher.

– Efter skolan började jag jobba i skogen. Jag har också jobbat på bruket i Gunnebo, som bilmekaniker och lastbilschaufför.

– För tolv år sedan blev det för mycket. Då körde jag lastbil på nätterna, var vicevärd i ett hyreshus och drev dessutom mitt eget företag. Jag släppte allt och sålde företaget.

Lagar och renoverar

Under en tid körde han för Hallens Buss men efter några år väcktes tanken att starta något eget igen.

– Sverige är det land utanför USA som har flest ”gammelbilar”, det vill säga amerikanare från 40-, 50- och 60-talet. Men det är ont om delar till växellådor. Det blev min nisch.

– Vi är kanske 15 företag som jobbar med växellådor professionellt och bara ett fåtal kan ”gammelbilarnas” växellådor. Nu importerar jag från USA och har byggt upp ett rejält lager av delar till växellådor.

Björn Carlsson säger att han gillar problemlösning och att han både lagar och renoverar växellådor.

– Jag ger mig på de flesta bilmodeller.

Ordning och reda

Lager och verkstad är prydliga och välstädade näst intill perfektion. När man dagligen hanterar mängder med reservdelar till ett stort antal växellådor gäller det att ha ordning på grejerna.

– Det är väldigt viktigt att det inte blir fel. Lagar jag en växellåda, eller ska leverera det kunden vill ha, så måste ju grejerna fungera. En nöjd kund är bästa reklamen.