• Nina Fryland Hansen och Malin Winell har tagit hand om många vildsvinsskadade hundar den senaste jaktsäsongen. Hunden Jojo är dock inte en vildsvinshund.

Nina har sytt ihop många hundar

Nina Fryland Hansen är veterinär på distriktsveterinärerna i Gamleby. Hon har sytt ihop ett tjugotal vildsvinsskadade hundar under den jaktsäsong som gått. - Det viktiga är att hunden kommer in för undersökning så fort som möjligt. Ett litet sticksår visar sig ofta vara en betydligt större skada under huden.

På veterinärstationen i Gamleby klarar man att undersöka, röntga och sy ihop vildsvinsskadade hundar. Är skadorna alltför omfattande hänvisar man vidare till Linköping eller Kalmar.

- Jag undersöker hunden, ger lugnande och känner sedan efter med en sond i såret för att bedöma hur stor skadan är. Sedan handlar det om att sy ihop muskler och hud, lägga dränage och ge antibiotika. Misstänker jag fraktur så röntgar vi, säger Nina Fryland Hansen.

Åtgärda snabbt

Att skadorna ofta är allvarligare än man först tror beror på att vildsvinet, om det är en galt, sticker och skär hunden med betarna. Det blir då stora fickor under huden och musklerna slits sönder.

- Det kan vara svårt att se hur det ser ut på grund av hundens tjocka päls. Avvaktar man kan tillståndet försämras. Det bästa är att komma in direkt. Då är det lättare att åtgärda, risken för komplikationer minskar och hunden blir oftast snabbt återställd.

Lena Dahlberg