• Niklas Sundqvist odlar tomaten Matina. En potatsibladig sort som smakar väldigt gott enligt odlaren. Foto: Lena Dahlberg
  • Just nu är efterfrågan på mogna tomater större än tillgången.
  • Niklas Sundqvist odlar även potatis och basilika. Den gör han egen pesto av.
  • Vitlöken har gått i blom och sätter nya små vitlökar. När de trillar ner i jorden växer de till sig och blir hela vitlökar, den sorten utan klyftor.

Niklas odlar ekologiskt i liten skala

I växthuset dignar de höga plantorna av tomater och basilikan sprider sin angenäma doft. Odlare Niklas Sundqvist skördar tomater varefter de mognar och säger att han skulle kunna sälja betydligt fler. – De är fantastiska i smaken! Goda tomater är min grej.

Niklas Sundqvist, Skogshyddans Grönsaker, är mångsysslare, som så många andra på landsbygden. Han flyttade till Vråka från Norrköping för 18 år sedan och jobbar som grönsaksodlare, målare och kock.

– Jag började odla potatis, lök och majs på friland. Både för eget bruk och till försäljning. Gjorde inläggningar och sålde i Loftahammar.

– Det finns ett stort sug efter ekologiskt odlade grönsaker.

Egen pesto

Tomaterna är det stora dragplåstret och för tillfället finns det fler kunder än mogna tomater.

– Jag har i huvudsak sorten Matina. En potatisbladig uppbindningstomat som trivs bra både på friland och i kallväxthus.

I den lilla tag-själv-boden finns för tillfället potatis, tomater, vitlök, brända mandlar och pesto.

– Jag gör egen pesto av basilika, mandel och rapsolja. Väldigt gott på knäckebröd med lite flingsalt.