• Annelie Frisk målade tavlan till Barbros 70-årsdag.
  • Barbro och Sanna Ackrell vid Kvarngården och den mysiga innergården.
  • En av Barbros alla favoritsaker. Ett litet bord avsett för damernas make up. Både spegel och förvaring av diverse saker får plats.
  • Kaffe med dopp intas i salongen när det kommer gäster.
  • Ett kök av det lite ovanligare slaget. Kåpan finns kvar men vedspisen försvann vid någon renovering. Men då fick ju det vackra skåpet plats istället.
  • Tänk om hattar och saker kunde berätta... Barbro Ackrell kan berätta både det ena och det andra vid sina middagsbjudningar i finrummet.
  • Trattgrammofonen fungerar fortfarande och lyssnar du riktigt noga kan du höra toner från salongen en lördagskväll.

Mysigt, hemtrevligt och med minnen i alla vrår

Barbros hem är en skattkammare

Som gäst hemma hos Barbro Ackrell har man inte tråkigt. Det hon upplevt under sina 79 år hinner man inte lyssna igenom på en kaffestund – det går åt många. Inte behöver jag sitta sysslolös heller. Det finns mängder med saker att titta på, från golv till tak, som alla har sin egen historia. Och husets värdinna berättar mer än gärna.

Det ljusgröna trähuset byggdes 1760 och ägs numera av de båda ordenssällskapen Odd Fellow och Bifrost. Barbro Ackrell flyttade in som hyresgäst för 22 år sedan. Ett år senare flyttade dottern Sanna in på övervåningen.

Mor och dotter på varsin våning – hur går det?

– Det fungerar jättebra! Vi kan hjälpa varandra och bakar, fikar och äter gärna tillsammans. Men var och en har sina egna liv på varsitt plan och det passar oss bra!

I kvarteren sedan 1977

Innan Barbro flyttade in i Kvarngården bodde hon i ”det blå huset” på Båtsmansgatan. Där hade hon butiken Österboden på undervåningen och boendet på övervåningen.

– Jag har alltid gillat att klä ut mig och hade en dröm om att komma in vid teatern. Istället fick jag omge mig med gamla fina sekelskifteskläder och prylar i butiken.

1977, samma år som hon köpte huset på Båtsmansgatan, fick hon en förfrågan om att driva kaffeserveringen och uthyrningen i Båtsmansstugorna.

– Det passade bra att ta över. Sanna var 13 år och kunde börja sommarjobba. Sedan två år tillbaka är det hon som driver verksamheten.

Bjöd tjuv på kaffe

Under några år på 1980-talet hade Ackrells även Hotell Båtsmannen.

– Det var ett litet och skumt ställe, men billigt och med en särskild tjusning, skrattar Barbro. Både där och i Båtsmansstugorna är det många av Visfestivalens artister som sovit över.

Det finns mycket att berätta om både kända och okända hotellgäster. En gång hade hon en tjuv som övernattade på Båtsmannen.

– Polisen hade låst in honom där över natten, men jag tyckte synd om honom och gick in med kaffe och sockerkaka när han sov. På morgonen hade han rymt på klassiskt manér – hasat ner på ett lakan genom fönstret. Men kaffet var urdrucket och kakan uppäten.

Alla heter Gustavsson

I de här gamla kvarteren skulle det lätt gå att spela in en film, funderar mor och dotter Ackrell. Stoff finns det så att det räcker och blir över.

– Här är aldrig tråkigt, i så fall berättar vi bara något gammalt minne. Det händer roliga saker nu för tiden också, för den delen, tillägger Barbro.

– I Båtsmansstugorna utspelar sig fortfarande ett och annat. Vi har haft både triangeldraman och uthyrning per timma. Gustavsson brukar det stå i liggaren då.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Jag älskar atmosfären i de här gamla kvarteren”

Här bor vi

Kvarngården, byggt 1760, 200 kvm

Bottenvåningen: Barbro Ackrell, sambo med Per-Åke

Kuriosa om Barbro Ackrell: startade Skärgårdsfestivalen 1978, Årets Västervikare 2003

Inredningsstil: sparar på allt mellan himmel och jord, gärna hattar

Övervåningen: Sanna Ackrell, gift med Kenth

Inredningsstil: sparar på allt mellan himmel och jord, gärna tomtar

 

Renoveringsbehov

2009 gjordes en inventering av de åtta Båtsmansstugorna. Det beslutades då att stugorna skulle renoveras två och två och man bestämde sig för att börja med Kaffestugan och uthyrningsstugan intill i januari 2012. Kaffestugan kunde återinvigas till Valborg 2012. Den andra stugan står stilla i sin renovering.