• Brigitta Jakobsson, Anita Andersson och Britt-Marie Widén samlas varje fredag för att tillverka marionett- eller handdockor. Foto: Emma Sellbrink
  • En uppsättning med de uttrycksfulla dockorna planeras.
  • Att hantera marionettdockor är en konst. Britt-Marie Widén har hållit på länge med marionettteater.

Mycket på gång på Teaterskeppet 

”Vi skulle behöva fler yngre som engagerar sig”

Föreningen Teaterskeppet har flera nya uppsättningar planerade – en fars om matfusk, pjäsen Herrar och dockteater. – Vi har saker på gång, men man vill ju alltid göra mycket mer, säger ordförande Britt-Marie Widén.

I ateljén på Mejeriet är det full aktivitet. Ansikten på marionettdockor växer fram, penseldrag för penseldrag.

– Vi började med att göra dockor för ett par år sedan, men nu ska vi göra något av det och sätta upp en föreställning framöver, säger Britt-Marie Widén.

Funnits sedan 1987

Föreningen Teaterskeppet har funnits sedan 1987 och bildades i samband med ”Hunger”, ett spel om hungerkravallerna 1917.

Just nu håller man på med manuset till en fars  med arbetsnamnet ”Garanterat hemlagat”, som ska handla om matfusket. Krister Mattsson i Smultronboda har skrivit ett synopsis på pjäsen.

– Nu jobbar vi fram karaktärerna, säger Anita Andersson, som är med och arbetar fram manus.

Ett annat projekt på idéstadiet är att illustrera Midgård-temat i en bostadsvadring i samarbete med bostadsbolaget. Dessutom repeteras pjäsen ”Herrar”.

Vill ha fler medlemmar

Teaterskeppet har cirka 100 medlemmar, men efterlyser fler som vill engagera sig.

– Många unga är ju entusiastiska, men sedan kommer andra saker som barn och jobb emellan, säger Britt-Marie Widén.

De stora spelen genom åren, som ”Stupstock och stockros”, ”Blodsbröder”, ”Cirkus Medici”, ”Bröllopet på Ålvreten” och ”Folk och rövare i Kamomilla stad” har fått stor uppmärksamhet.

– Vi borde ha ett stort, samlande projekt igen. Ju mer man syns desto fler blir ju intresserade av att vara med. Många tror att vi inte finns längre, de ser inte de små sakerna vi gör utan förknippar Teaterskeppet med de stora uppsättningarna, säger Britt-Marie Widén.