• Dirigent för Västerviks manskör Thomas Åstrand och ordförande Magnus Ivarsson ser fram emot premiärkonserten den 28 april. Foto: Lena Dahlberg
  • Västerviks mankör. Foto: Per Malmborg 

Mycket på gång för Västerviks manskör

En traditionell kör med ett gediget kulturarv att förvalta. Samtidigt med en modern touch. Västerviks manskör är en av Sveriges största manskörer och vill gärna fortsätta växa och utvecklas.

Magnus Ivarsson, ordförande, och Thomas Åstrand, dirigent i Västerviks manskör är mäkta stolta över kören och den efterfrågan som finns när det gäller deras framträdanden.

– Vi är väldigt aktiva och tycker om att visa upp oss i många olika sammanhang. Ibland är vi hela styrkan, runt 55 personer, ibland åker vi med en liten kör. Det beror på sammanhanget, säger Magnus Ivarsson.

Digert program

Premiären blir den 28 april med en vårkonsert på Västerviks museum.

– Vi gör detta tillsammans med estetprogrammet på Västerviks gymnasium.

– På Valborgsmässoafton börjar vi med en minikonsert på Rosavilla innan det blir traditionsenligt firande på Kulbacken med kör, tal av Anki Nilsson och eld.

Programmet fortsätter med konsert i Blackstad kyrka den 4 maj, Old Fellow den 9 maj och Rumskulla den 18 maj. I juni blir det framträdande i Stadsparken på Nationaldagen och i Sankt Petri kyrka tillsammans med kyrkokören den 8 juni.

Söker yngre

Västerviks manskör firade 100 år för två år sedan. Något som gjort att många fått upp ögonen för dem.

– Vi saknar dock de lite yngre och har nu en rekryteringsgrupp som ska jobba med att informera om vår verksamhet. Vi vill visa den bredd en modern manskör har och att vi även samarbetar med andra musiker för att få en variation när det gäller konserter, säger Thomas Åstrand.