• Mustafa Saoud tillsammans med eleverna Yaser Aburawa och Suzan Badr som båda går i åttan på Ludvigsborgsskolan. Foto: Lena Dahlberg

Mustafa är modersmålslärare i arabiska

Undervisar 52 elever från tiotalet länder

Stämningen i klassrummet är avspänd och hemtrevlig. Mustafa Saoud växlar smidigt mellan arabiska och svenska för att hans elever ska förstå det vi pratar om. Och trivs det märks det att han gör. - Jag är 62 år nu och kommer nog ha svårt att lämna mina elever den dag jag slutar.

Mustafa Saoud har jobbat som modersmålslärare i Västerviks kommun sedan 1989. Ett år tidigare kom han hit från Polen tillsammans med sin fru.

- Jag är från Irak och har jobbat som lärare där. När jag sedan studerade Polen fick jag inte stanna kvar efter examen. Jag kunde inte heller flytta tillbaka till Irak eftersom min polska fru inte fick komma in i landet. Då bestämde vi oss för att flytta till Sverige.

Många olika länder

Att vara modersmålslärare är ett variationsrikt arbete. Mustafa Saoud undervisar just nu 52 elever i tolv skolor i kommunen.

- Jag undervisar i arabiska och har barn från förskola till gymnasium. Barnen kommer från tiotalet olika arabiska länder, bland annat från Syrien, Egypten och Algeriet. Det är inga problem att förstå varandra, det är mer som olika dialekter.

Lena Dahlberg