• Fyra femtedelar av Smålands Bluesband samlade i replokalen i Getterum - Tommy, Anders, Mats och Ingemar. Saknas på bilden gör Jerry Söderberg. Foto: Anders Lagerman
  • Mats Molin är sologitarrist i bandet, men hanterar lika ofta aukustisk gitarr när han är inne på vispåret.

Musikveteraner som gillar blues

Blanda en för detta dansbandsmusiker, en munspelare, en norrländsk trummis, en ljudtekniker och en visutbildad gitarrist – nu lirar de tillsammans och heter Smålands bluesband.

De här musikveteraner har alla upplevt musik på olika håll i landet, men träffas nu regelbundet i en före detta ladugård i Getterum för att lira blues tillsammans.

Tommy Pettersson är musikern som spelat med dansband och även ståbas tillsammans med ett gäng durspelare. Mats Molin är vis- och blueskillen som känner sig naken utan sin gitarr, Anders Jacobsson norrlänningen som redan i sin ungdom fick agera förband till Hep Stars, medan munspelaren Ingemar Eriksson flyttat till Småland för att komma nära sina nya spelkompisar.

Tillkommer gör Jerry Söderberg som är ljudtekniker till professionen men som även spelar gitarr.

– Känslan inom bluesen är unik, den är enkel att ta till sig och det syns också på publiken, säger Tommy.

Vill ut och spela

Den första gången de sågs alla var fem var i höstas, med tanken att lira och ha kul, men att också komma ut och spela ”på bygden”.

– Det finns trots allt en hel del spelställen, både i Västervik och i andra städer. Vi ska nog kunna platsa in lite överallt, på pubar, klubbar och mindre spelställen. Vi har några gig på gång och får helt enkelt se var det blir av det.

Repertoaren är bred och med det här gängets erfarenhet kan det bli vad som helst inom bluesvärlden – från 50-talets Muddy Waters till Gary Moore i modern tid.

– Musik är ju ingen vetenskap, det handlar helt enkelt om känsla. Får vi bara slipa bort lite ringrost ska nog det här bli kul, säger Mats.