• Roland Kronvall med en EcoRide elcykel av 2014 års modell. Foto: Lena Dahlberg
  • Fredrik Allvin servar och reparerar både mopeder och cyklar, samt gräsklippare och andra mindre maskiner.

Moped och elcykel - alternativ till bil

Det syns allt fler äldre på moped. Kanske därför att det är ett smidigt och billigt sätt att ta sig fram på i stadstrafik. En annan trend är elcykeln. – Efterfrågan och utbudet ökar hela tiden, säger Roland Kronvall och Fredrik Allvin, Cykel & Motor.

Roland Kronvall har tidigare drivit Hyrbohoj i varmbadhusets källare, men sedan hösten 2013 ligger företaget vid Stadsparken.

– Företaget heter Cykel & Motor sedan något år tillbaka. Då blev även Fredrik Allvin delägare.

– Vi har både nytt och begagnat av cyklar och mopeder. Dessutom reparerar vi det mesta även gräsklippare och mindre maskiner.

Hyra eller köpa

När det gäller utbudet av cyklar är det främst elcyklar som gäller. I butiken finns fem, sex olika märken från cirka 8 000 kr och uppåt.

– Vi har märkt ett ökat intresse för elcyklar, säger Roland Kronvall. Det är många som är nyfikna på hur de fungerar. Det går bra att hyra cyklar också, då är det lättare att bestämma sig för den modell som passar ens behov.

Bil – men moped

Mopederna är Fredrik Allvins avdelning. Han har ett stort motorintresse med både bilar och mopeder hemma i garaget. I butiken finns både klass 1 och klass 2-mopeder.

– Mopedtrenden går upp och ner. Just nu verkar den vara lite på uppåtgående, men främst är det de lite äldre som köper moped.

– Vi har även lätt motorcykel och Microcar, den räknas som en klass 1-moped men ser ut som en liten bil.