• Vintermånens Washington Time Traveler Monster, kallad ”Monster”, är en sphynx. Eller en nakenkatt. Ägarinnan Beatrice Davidsson blev mycket förtjust i de rynkiga kattungarna när hon var hos sin uppfödare. Foto: Lena Dahlberg
  • Monster gillar att klättra upp på axlarna för att stifta närmare bekantskap med både familjemedlemmar och besökare. ”Han är väldigt social och trevlig”, tycker Beatrice Davidsson.

Monster är en nakenkatt

Inte direkt söt – men annorlunda

Nästan hårlös, lite mager och väldigt rynkig. Men också varm, sammetslen och kelig. Katten Monster är något så ovanligt som en katt utan päls, en så kallad sphynx.

Vid första anblicken så ser faktiskt Monster ut precis som han heter. Reaktionen går dock snabbt över efter att han visat vilken social, nyfiken och trevlig katt han är.

– Så där reagerar de flesta, säger Monsters matte Beatrice Davidsson och lyfter försiktigt bort Monster från mina axlar, dit han snabbt klättrade upp för att undersöka besökaren lite noggrannare.

– Han ”pratar” mycket och vill vara med familjen hela tiden. Och han älskar när det kommer folk, vill hälsa och gärna sitta på axlarna.

Kattkläder

När Västerviks Kommunextra hälsar på hemma hos Beatrice Davidsson är Monster ganska mager. Dels beror det på att katter utan päls upplevs som lite magra, dels på att han inte haft ”tid” att äta. Han har nämligen varit på parning två gånger och har haft viktigare saker att tänka på än mat.

– Om någon funderar på att köpa en sphynx kan jag verkligen rekommendera det. Nackdelen är väl i så fall att de måste ha kläder på sig ute för de har så känslig hud.

Rynkiga

Eftersom Monster är en raskatt heter han förstås något mycket tjusigt. ”Vintermånens Washington Time Traveler Monster” är det fullständiga namnet. Smidigare då med enbart Monster.

– Vi hittade en uppfödare i Grebo utanför Linköping och frågade om vi fick komma och titta. Kattungarna var inte direkt söta – jätterynkiga och väldigt speciella. Men jag har alltid gillat annorlunda saker. Det var det jag föll för, att Monster är annorlunda.

Fakta sphynx (nakenkatt)

Sphynx är en raskatt med ett mycket speciellt utseende. Främsta kännetecknet är att den saknar päls, vilket beror på en mutation. Sphynxen är inte helt hårlös, den har väldigt kort päls på vissa ställen, främst i ansiktet.

Sphynxens ansikte har ett speciellt utseende med stora fladdermusliknande öron och rynkor i huden som är synliga på grund av hårlösheten.

En sphynx känns varm och len att vidröra. Huden är känslig för sol, kyla och uttorkning.

Källa: Wikipedia